Podijeli članak

EU će sazvati hitni ministarski sastanak posvećen krizi izazvanoj jajima zatrovanim fipronilom,  izjavio je u petak europski povjerenik za zdravstvo Vytenis Andriukaitis, apelirajući na okončanje “optuživanja i okrivljivanja” za skandal.

Andriukaitis je izjavio za  AFP kako želi da Nizozemska, Belgija i Njemačka prestanu razmjenjivati optužbe oko odgovornosti za skandal s fipronilom, kemikalijom koja može biti štetna po ljudsko zdravlje.

Otrovna jaja pronađena u 11 zemalja

On je kazao kako se nada da će se sastanak održati prije kraja rujna.

"Okrivljavanje i optuživanje ne vodi nas nigdje i želim da se prekine s tim", izjavio je litvanski povjerenik, koji se također bavi pitanjima sigurnosti hrane.

"Prvo ono što je najbitnije. Naš zajednički zadatak i naš prioritet sada je da se bavimo situacijom, prikupimo informacije, usmjerimo se na analize i lekcije koje će biti naučene na poboljšanju našeg sistema i sprečavanju kriminalnih aktivnosti", izjavio je Andriukaitis.

"To je točno ono što sam raspravljao s njemačkim, belgijskim i nizozemskim ministrima u prošlom tjednu. Predložio sam sastanak na visokom nivou koji bi okupio relevantne ministre i predstavnike agencija za sigurnost hrane svih država članica uvučenih u krizu čim nam sve činjenice budu na raspolaganju", kazao je.

Zatrovana jaja pronađena su u najmanje 11 zemalja otkako se skandal pojavio u javnosti 1. kolovoza ove godine, kada su milijuni jaja i proizvoda od jaja povučeni s polica europskih supermarketa.

Danska je posljednja zemlja koja je objavila da je pogođena krizom, priopćivši da je u njoj prodano 20 tona zatrovane hrane od belgijskih dobavljača, a gotovo 250.000  jaja zaraženih insekticidom prodano je u Francuskoj od mjeseca travnja, izjavio je u petak francuski ministar poljoprivrede Stephane Travert.

Prvi kontingent od 196.000 jaja, uvezenih iz Belgije, distribuiran je u Francuskoj između u travnju mjesecu a za njim je uslijedio drugi kontingent od 48.000 nizozemskih jaja koje je prodao dobavljač diskontne robe Leader Price između 19. i 28. zdravlja, izjavio je Travert za RMC radio.

Fipronil je kemikalija koja se koristi u borbi protiv ušiju i krpelja na stoci, ali je zabranjen u Europskoj uniji za korištenje u prehrambenoj industriji.

Uhićenja u Nizozemskoj

Pojavila su se, međutim, sporenja oko toga tko je kriv između Belgije, Nizozemske i Njemačke – tri zemlje u kojima su prvi put pronađena zatrovana jaja. Nizozemska policija uhitila je dvije osumnjičene osobe u sklopu istrage o nezakonitoj primjeni otrovnog insekticida u peradarskoj industriji.

Tužitelji su u izjavi naveli da je u sklopu istrage pretraženo osam lokacija u Nizozemskoj i Belgiji, zaplijenjena su vozila, bankovni računi i nekretnine.

Uhićeni su direktori nizozemske tvrtke Chickfriend, koja je u središtu skandala. Pretražene lokacije povezane su s Chickfriendom, koji je navodno koristio pesticid, kao i potencijalni nabavljači. Direktori su osumnjičeni za ugrožavanje javnog zdravlja i posjedovanje zabranjenih kemikalija. Hrvatska je iz predostrožnosti s tržišta povukla jaja nizozemskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o.

Dnevni list