Podijeli članak

Helikopterom Oružanih snaga BiH krajem prošlog tjedna bivši nogometni reprezentativac Emir Spahić hitno je prebačen iz trebinjske bolnice u Sarajevo. Tim povodom Klix.ba je provjerio tko sve od građana BiH ima pravo na korištenje helikoptera OS BiH u hitnim situacijama i koja je procedura.

Da bi Oružane snage BiH ustupile helikopter za medicinsku evakuaciju zračnim putem (MEZP) osobama koje nisu pripadnici Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH potrebno je popuniti zahtjev u skladu sa obrascem Pravilnika, a ispunjavanje zahtjeva i slanje izvodi medicinska ustanova u kojoj je pacijent hospitaliziran. 

Odluku za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH nakon podnošenja zahtjeva donosi Predsjedništvo BiH u skladu sa Zakonom o obrani BiH na osnovu koje ministar obrane ili osoba koju on ovlasti angažira medicinsku evakuaciju zračnim putem (MEZP).

MEZP predstavlja evakuaciju i medicinsko zbrinjavanje ozlijeđenih i oboljelih zračnim putem uz pratnju kvalificiranog medicinskog osoblja OS BiH u suradnji s medicinskim osobljem civilnih medicinskih ustanova s odgovarajućom opremom.

Pacijenti za MEZP se rangiraju prema prioritetu i ovisnosti o potrebnoj medicinskoj pomoći tijekom medicinske evakuacije zračnim putem.

To su Prioritet 1 (URGENTNO) hitni pacijenti čija je brza evakuacija neophodna za spašavanje života ili izbjegavanje trajne nesposobnosti, zatim prioritet 2 (PRIORITETNO) pacijenti koji zahtijevaju specijalistički tretman koji nije dostupan lokalno i kojima može da se pogorša stanje ukoliko se evakuacija ne izvede u najkraćem vremenskom roku i prioritet 3 (RUTINSKO) pacijenti čiji je tretman omogućen lokalno ali čija prognoza će biti bolja ukoliko se evakuiraju rutinski planiranim letom.

Upotreba vojnih helikoptera za medicinsku evakuaciju zračnim putem izvodi se u skladu s odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH, Pravilom letenja u OS BiH, Pravilnikom o upotrebi vojnih helikoptera i drugim važećim propisima u Ministarstvu obrane BiH i Oružanim snagama BiH.

Angažman helikoptera OS BiH u medicinske svrhe moguć je i izvan granica BiH uz posebne procedure.