Podijeli članak

Iako 2320 osnovnoškolaca i 625 nastavnika na području grada Mostara za sada redovitim prijevozom ide u školu, još nikome nije poznata činjenica tko će financirati taj prijevoz.

Naime, Skupština HNŽ-a na kojoj će se odlučivati o financiranju učenika održat će se u utorak, a za sada, kako doznaje Dnevni list, nije bilo riječi o ovom problemu o kojem se vladajuća struktura prepucava već neko vrijeme. Pojavio se i novi problem, a to su dugovanja za ogrjev učenika u školama u iznosu od 2600 maraka.

- Do sada nije bilo riječi o financiranju prijevoza učenika te će se o tome raspravljati u utorak na Skupštini gdje je jedna od točaka dnevnog reda upravo financiranje učenika, kazao je Anel Kljako iz SBB-a, zastupnik u Skupštini HNŽ-a.

Podsjetimo, na početku školske godine bez prijevoza je ostalo 2320 osnovnoškolaca i 625 nastavnika koji većinom pripadaju Osnovnoj školi Bartola Kašića u Rodoču i Osnovnoj školi Marina Držića na Buni. Sami roditelji tada su digli veliku pobunu, a najavili su i blokadu prometnica. Tada je održan hitan sastanak na kojem su predstavnici Vlade HNŽ-a i Grada Mostara dogovorili s direktorom Mo-Busa Damirom Marićem da se nastavi s redovitim prijevozom učenika. No, danas nakon dva tjedna još uvijek se ne zna što će biti s ovim problemom.
 
- O financiranju prijevoza učenika za sada nismo dobili nikakve informacije, mada djeca imaju redovit prijevoz što je nama najvažnije. U našoj školi sada se pojavio i problem duga za ogrjev učenika. Naime, prošlogodišnji dug u iznosu od 2600 maraka još uvijek nije podmiren, a kada ga se i podmiri, doći će do problema za plaćanje ovogodišnjeg računa, kazao je Darko Drmać, predstavnik Vijeća roditelja iz Osnovne škole Bartola Kašića u Rodoču.

Kakva sudbina očekuje djecu preko čijih se leđa prepucavaju nadležne institucije, za sada nije poznato, kao ni činjenica tko će platiti sva dugovanja. Prošle godine prijevoz učenika je, podsjetimo, financirao Grad Mostar u iznosu od 1,331.500 maraka, dok se za kompletno financiranje osnovnoškolskih ustanova iz gradskog proračuna izdvajalo 2,510.000 maraka. Nakon toga nastali su sudski sporovi, što je i rezultiralo ovim problemom koji za sada nitko ne želi pretjerano riješiti.