Podijeli članak

Pregovori farmera i mesoprerađivača u Srpskoj, koji su održani prije gotovo četiri mjeseca, a čiji je cilj bio otkup što većih količina domaćih životinja, nisu donijeli rezultate, ocjenjuju poljoprivrednici, koji tvrde da su izigrani, te da su farme i dalje pune.

Prvog dana lipnja stočari su sa mesoprerađivačima u Gospodarskoj komori Republike Srpske održali sastanak, a zatim se složili da je svima u interesu da mesne prerađevine koje se proizvode u RS sadrže što više domaćeg mesa, međutim to još nije zaživjelo. 

"Ništa se nije dogodilo u vezi s tim", kaže za "Nezavisne novine" Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

On podsjeća kako je u RS organiziran interventni otkup koji je, kako kaže, iskoristilo nekoliko mesoprerađivača, a farmeri su, tvrdi, od toga imali najmanje koristi. 

"Sad čujemo da pojedine mesne industrije traže isključivo svinje do 110 kilograma, a iskoristili su ili još koriste kvote interventnog otkupa. A interventni otkup raspisan je isključivo da bi se riješile svinje koje su prerasle i koje je teško prodati", rekao je Marinković.

Potvrđuje kako su mesoprerađivači na sastanku u lipnju obećali mnogo toga.

"Rekli su otkupiti sve količine junadi i svinja u Republici Srpskoj koje su prerasle, međutim gotovo ništa od toga nije realizirano. Mi smo procjenjivali da ima oko 10.000 svinja. Otkupljeno je oko 7.000 svinja. Ali, imajući u vidu da je u međuvremenu određeni broj svinja dobio na težini, nije se značajnije smanjio broj svinja", naglasio je Marinković.

Dodao je da su pojedini mesoprerađivači izigrali farmere.

Da su farme pune, tvrdi i Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, koji ističe kako ne postoji stočar koji je zadovoljan.

"Sve što su mesoprerađivači rekli, slagali su. Slobodno tako napišite. Izigrali su bilo kakvo povjerenje. Sad moramo tražiti nova rješenja", rekao je Maljčić, koji je i predsjednik Skupštine Saveza poljoprivrednih proizvođača RS.

Problem je, sudeći prema njegovim riječima, i to što nadležne institucije skoro ništa ne poduzimaju.

"Imamo raštiman orkestar. Svi znaju za probleme, a nitko nije sposoban ni odlučan da ih riješi. Svi se nekog boje i ustručavaju. Jedino se nitko ne boji seljaka, koji propada. I dalje se dopušta damping, uvozi se meso. Imat ćemo novi problem u listopadu ili studenom. Mi grcamo u gubicima. Opet imamo višak svinja. Tov je ciklus, svaki dan ljudi ubacuju u tov svinje", rekao je Maljčić.

Na sastanku početkom lipnja bio je i Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije "Trivas", koji ističe da je tada rečeno da za otkup postoji 10.000 svinja, te da će se prerađivačima dati poticaji da te količine otkupe.

"I mi smo taj dio otkupili", kaže Vasić, kojem nije jasno otkud sad ponovo višak.

Na pitanje jesu li mesoprerađivači zainteresirani za novi sastanak sa poljoprivrednicima, on ističe da jesu.

"Pazite, mi nemamo niti jedan razlog da ne otkupljujemo domaće, ako se cijene uklapaju sa cijenama uvoznog mesa. Ne bi bio problem da mi uzimamo po cijenama koje su ovdje na tržištu da nema uvoza gotovih proizvoda iz susjednih država. Mi proizvođači moramo biti konkurentni uvoznim gotovim proizvodima", kaže Vasić.