Podijeli članak

Tisuće pristaša Muslimanskog bratstva u Turskoj izašlo je danas na ulice Ankare i Istanbula kako bi oplakali bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Mursija, pritom skandirajući vlastima Kaira i kriveći ih za njegovu smrt.

Mursi, vodeći član sada zabranjene islamističke skupine u Egiptu, umro je jučer nakon što se srušio u sudu u Kairu na suđenju zbog špijunaže.

Prvi demokratski izabran čelnik Egipta u modernoj povijesti, 67-godišnji Mursi završio je u zatvoru nakon što ga je svrgnuo Abdel Fattah al-Sisi, tadašnji vojni zapovjednik, a današnji predsjednik. Svrgavanje Mursija uslijedilo je nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine.

Erdogan: Ne vjerujem da je umro prirodnom smrću

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan podržavao je kratkotrajnu Mursijevu vladu, a brojni članovi i pristaše Muslimanskog bratstva otišli su u Tursku nakon što je zabranjeno njihovo djelovanje u Egiptu.

Erdogan je govoreći iza podneva u džamiji u Fatihu, konzervativnom gradskom okrugu Istanbula, nazvao Mursija "mučenikom" i poručio kako ne vjeruje da je umro prirodnom smrću, prenosi Hina.

"Ne vjerujem da je umro prirodnom smrću", rekao je. "Dugi pakleni život tiranima", dodao je turski predsjednik.

Ranije je osudio zapadne zemlje i rekao im kako su "promatrali dok su ga zbacivali s vlasti i mučili u zatvorskoj ćeliji".

Oko 500 osoba u Ankari molilo se ispred egipatskog veleposlanstva, a u Istanbulu su tisuće ljudi sudjelovale na simboličnom pogrebu u konzervativnom okrugu Fatihu.

U središtu Kaira u utorak nije bilo znakova prosvjeda.

"Mučenik Mursi"

Masa u Ankari skandirala je "ubojica Sisi, mučenik Mursi". Nosili su zastave s natpisom "Pučisti će biti poraženi", govoreći o svrgavanju Mursija.

"Izvući ćemo našu zemlju iz vojnog puča, a tog dana ćemo otići na grob Mohameda Mursija i moliti se kako bismo mu se zahvalili jer je šest godina proveo u zatvoru da bi oslobodio našu zemlju od tirana", rekao je 25-godišnji student iz Egipta, Mumin Ashraf.

Skupine za ljudska prava pozivaju na provedbu istrage uzroka Mursijeve smrti optužujući zatvorske vlasti da mu nisu osigurale zdravstvenu skrb, dok egipatska vlada odbacuje takve optužbe.

Glasnogovornik Muslimanskog bratstva Talaat Fahmi također optužuje Egipat za Mursijevu smrt. Rekao je u intervjuu za Reuters u Istanbulu da su "vođe vojnog udara provele postupni proces ubijanja tijekom šest godina".

"Nitko nije smio biti na pogrebu. Nikome nisu dopustili da vidi truplo", dodao je Fahmi.