Podijeli članak

Telefonski pozivni broj +383 jedini je pozivni broj koji će se koristiti na Kosovu, prema sporazumu o telekomunikacijama, što su demantirali predstavnici srbijanske vlasti.

Telekom Kosova priopćio je da će od 24. ožujka 2018. godine prestati s uporabom pozivnog broja +381, u okviru provođenja plana migracije koji je izradilo regulatorno tijelo za elektronske komunikacije i poštanske usluge Kosova ARKEP za provedbu državnog pozivnog broja +383.

Telekom Kosova koristio je pozivni broj +381 za fiksnu telefoniju nakon rata, a u odsustvu državnog pozivnog broja za Kosovo. Od februara prošle godine Telekom Kosova stavio je u uporabu državni pozivni broj +383, paralelno s pozivnim brojem +381.

Sporazum o telekomunikacijama između Kosova i Srbije, uz posredovanje Europske unije, omogućio je da Međunarodna telekomunikacijska zajednica dodijeli telefonski pozivni broj za Kosovo +383, navodeći da će ARKEP biti jedini administrator pozivnog broja i da će komunicirati i koordinirati relevantne aktivnosti s ITU-om.

Prema tom sporazumu, telefonski pozivni broj +383 jedini je pozivni broj koji će se koristiti na Kosovu nakon prijelaznog migracijskog perioda koji predviđa ARKEP, piše u priopćenju.

Kako prenosi Klix, na takvu najavu oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Dušan Kozarev, tvrdeći da je "ukidanje pozivnog broja +381 za korisnike na Kosovu najobičnija laž". 

"Za Srbe na Kosovu se ništa neće mijenjati ni u fiksnoj, ni u mobilnoj telefoniji", kategoričan je Kozarev.