Podijeli članak

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i zamjenici predsjedavajućeg, ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, razgovarali su danas u Sarajevu sa šefom Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH u svjetlu nastavka europskih integracija.

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom istaknuo kako odlučnost Vijeća ministara BiH za nastavak europskog puta BiH kroz ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, a uz puno uvažavanje i poštovanje Ustava i Daytonskog sporazuma, te odlučnost za vidljiv ekonomski napredak.

Sugovornici su ocijenili kako je nužno što prije usvojiti memorandum kako bi se zaključio Sporazum o korištenju sredstava makrofinancijske pomoći EU. Zajednički je zaključeno kako je u cilju nadilaženja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusakorona, potrebno što hitnije nastaviti reformske procese i provođenje socioekonomskih mjera, te u tom kontekstu pokrenuti  gospodarske aktivnosti i vratiti radna mjesta.

Razmijenjena su mišljenja i o investicijskim planovima za iduće vrijeme, a predsjedavajući Tegeltija je zahvalio veleposlaniku u na učinjenim naporima u pružanju pomoći građanima i institucijama BiH kako bi se izborili sa problemima izazvanim pandemijom novog virusa Covid-19, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.