Podijeli članak

Nacionalni muzej u Damasku otkrio je u utorak repliku dijela oltara koju su sagradili talijanski arheolozi, u hramu nakon što su original uništili militanti tzv. Islamske države u drevnom sirijskom gradu Palmyra.
 
Hram Bela u Palmyri, star 2.000 godina, bio je jedan od dragulja u sirijskoj bogatoj povijesnoj baštini, koja se protezala u bezbroj civilizacija, prije početka sukoba u zemlji 2011. godine, prenosi Reuters.
 
Samoproglašena Islamska država zauzela je Palmyru u svibnju 2015. i uništila mnoge njezine drevne građevine i objekte, dok je pljačkala druge kako bi mogla financirati svoje operacije.
 
U hramu je u listopadu 2015. godine uništen dio kamenog oltara, ali je talijanski tim uspio da ga ponovo izgradi koristeći 3D tehnologiju i kamenorezačke radove.
 
"Novi oltar identičan je originalnom sa svim njegovim detaljima i ukrasima jer je 3D tehnika vrlo razvijena", rekao je Mamoun Abdul Karim, bivši šef odjela za antikvitete sirijske vlade.
 
"Ali to nije zamjena za izvorni objekt", dodao je.
 
Novi oltar je dugačak četiri metra i građen je kombinacijom plastike i poliranog kamena, rekla je Frances Pinnock sa Sveučilišta  Sapienza u Rimu, voditeljica znanstvenog tima koji je radio na procesu izgradnje.
 
Naglasila je da su predložili izgradnju replike kao emocionalni odgovor na uništavanje, ali i da vide je li znanstveno moguće  rekonstruirati ono što je  uništeno.
 
Abdul Karim pozvao je međunarodnu zajednicu da uloži jednake napore kako bi obnovila sirijsku Palmyru kao što  to čini u obnovi katedrale Notre Dame u Parizu, koja je oštećena u požaru prošlog tjedna, prenosi Fena.
 
"To je međunarodna odgovornost", rekao je.