Podijeli članak

Univerzitet u Sarajevu danas je primio 27 stranih studenata iz 13 država, koji će u tijeku zimskog semestra pohađati nastavu na različitim fakultetima.

Usprkos nepotpunoj prilagođenosti nastave internacionalnim studentima, interes postoji, a nedostaci se uspješno kompenziraju.

Najviše studenata u Bosnu i Hercegovinu na programe razmjene dolazi iz Italije i Njemačke, potom Španjolske, Turske i zemalja regije. Asla Ebru Yoltar, studentica iz Turske studira balkanske studije na Univerzitetu u Beogradu, a sada je kroz razmjenu upisala drugu godinu studija na Fakultetu političkih nauka, prenosi N1.

"Sviđa mi se BiH otkad sam bila dijete. Učila sam o historiji ove države u Turskoj. Uvijek sam bila zainteresirana za studij Balkana jer je i moja obitelj migrirala i BiH je kao mali Balkan. Historijski je predivna i osjećam povezanost s ovim gradom."

U posljednjih devet godina, blizu 4.000 studenata, nastavnika i suradnika u okviru programa razmjene je otišlo iz BiH, te došlo u našu državu.

"UNSA kao jedna velika institucija je spremna  primiti značajan broj studenata. Mi još nismo zadovoljni brojem studenata koje primimo, a naši fakulteti - većinom iz grupacije društvenih nauka nude cjelokupne sadržaje na engleskom jeziku", kazala je Aleksandra Nikolić, prorektor za međunarodnu suradnju.

Fakultet političkih nauka, za koji postoji veliki interes stranih studenata, od 2008 do 2017 u okviru programa razmjene primio je 72 studenta, a 35 studenata iz BiH je otišlo na studij vani. Nerijetko se događa i da strani studenti svoj boravak produže ali i ostanu živjeti i raditi u Sarajevu.

Samir Forić, koordinator za međunarodnu suradnju fakulteta je kazao: "Nudimo iskustvo da studiraju konflikt u postkonfliktnoj zemlji, da studiraju religijske odnose u multireligijskoj zemlji, da studiraju generalno medije, socijalni rad i sigurnost u državi koja je u tranzitivnoj prirodi."

Pored teoretskog i praktičnog znanja koje studenti u okviru programa razmjene mogu dobiti, ovakvi sadržaji omogućavaju i stjecanje znanja koje ih čini sigurnim i konkurentnim na svim tržištima rada, pa i bosanskohercegovačkom.