Podijeli članak

Tagovi

Električni automobili nisu dovoljno dugo u masovnoj uporabi kako bismo mogli govoriti o njihovoj dugoročnoj pouzdanosti, no struka nas uvjerava da su njihovi motori gotovo neuništivi. Koliko tu ima istine?

Prilikom predstavljanja novog modela 3 prvi čovjek Tesle, Elon Musk, rekao je kako elektromotor ovog automobila može prevaliti 1,6 milijuna kilometara između servisa.

Ova informacija je u skladu s industrijskim podacima o uporabi elektromotora u vozilima. Za svog životnog vijeka prosječni motor zavrti se bar 100.000 puta. To je dovoljno za desetak milijuna kilometara.

Primjer koji nam dolazi iz Finske, ipak, djelomično opovrgava tvrdnje da elektromotori i električni automobili rade bez greške, prenosi Tportal.

Taksist Ari Nyyssösestä u minule tri godine prevalio je više od 400.000 kilometara u Tesli Model S.

Helsingen Sanomatu je rekao kako je u navedenom periodu jednom promijenio motor zbog čudnog zvuka koji je emitirao, također je imao skupi popravak baterija, nakon što je sustav pokazivao da može prevaliti još 60 km unatoč praznoj bateriji, te je, zbog kvara, morao zamijeniti i električni servo upravljač.

Nyyssösestä je ipak zadovoljan, budući da Tesla daje osmogodišnju garanciju na motor, baterije i pogon.

Također je iznimno zadovoljan s izdržljivošću baterije koju u 400.000 km ni jednom nije mijenjao, a autonomija joj je spala s 400 km na 370 km.