Podijeli članak

Tagovi

Francuski tužitelji zatražili su od suda da švicarskoj banci UBS odreže kaznu od 3,7 milijardi eura na temelju optužbe da je pomagala bogatim Francuzima da izbjegnu plaćanje poreza.

Nakon sedam godina istrage i prekinutih pregovora o nagodbi UBS je optužen za 'pranje' zarade na poreznim prijevarama i za nezakonito vabljenje klijenata u Francuskoj.

"Izbjegavanjem poreza zapravo se potkrada zajednica", upozorio je na sudu tužitelj Eric Russo.

Drugi je tužitelj Serge Roque dodao: "UBS je ciljano držao račune za ljude koji su izbjegavali poreze i njima upravljao".

Prema francuskim zakonima, optuženima za pranje novca može se odrezati kazna u visini pola iznosa 'opranog' novca. Tužitelji procjenjuju da su UBS-ovi klijenti od poreznih vlasti sakrili nekoliko milijardi eura.

U srijedu je pravni zastupnik francuske vlade zatražio da se državi isplati odšteta od 1,6 milijardi eura.

Švicarska je banka opovrgnula optužbe, ustvrdivši u priopćenju da su zaključci suđenja 'pogrešni". Osporili su i visinu tražene kazne.

"PNF (ured državnog tužitelja) nije podastro detalje o iracionalnoj metodi izračuna tih iznosa. Kazna tražena za UBS proizlazi iz pojednostavljenog pristupa", navodi se u priopćenju banke UBS.

Tužtelji traže i uvjetne zatvorske kazne u trajanju od šest do 24 mjeseca za šest UBS-ovih direktora i bivših poslovnih čelnika, te novčane kazne u rasponu od 50.000 do 500 tisuća eura.