Podijeli članak

Najveća svjetska tvrtka za trgovanje rudama, sirovinama i drugom robom „Glencore“, sa sjedištem u Švicarskoj, želi postati strateški partner mostarskog „Aluminija“ kojem zbog enormnih dugovanja prijeti stečaj, ekskluzivno saznaje Dnevni avaz.

Šta kažu revizori

Riječ je o tvrtki u čijem vlasničkom udjelu sudjeluju i Britanci i koja ima više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda i više od 150.000 zaposlenih širom svijeta. Ova tvrtka ima i vlasničku povezanost s jednim od velikih brodarskih prijevoznika, tvrtkom „SvissMarine“.

Upravo se ova tvrtka, kako saznaju iz izvora bliskih Vladi FBiH, posljednjih dana spominje kao ozbiljan kupac „Aluminija“, posrnulog mostarskog giganta koji grca u višemilijunskim dugovanjima i jedini izlaz mu je da bude privatiziran.

O tome će biti govora i na sutrašnjem sastanku u Mostaru, na kojem će biti prezentirani efekti financijske konsolidacije, ali i izvještaj neovisnog revizora koji nije nimalo optimističan.

Tvrtka „Glencore“, s kojom „Aluminij“ već posluje godinama na način da dobavlja glinicu, a kupuje aluminij, želi sada saslušati poteze većinskog vlasnika ove tvrtke, a to su mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 54 posto udjela.

Vlada Federacije ima udjel u ovoj tvrtki od 44 posto i nema pravo odlučivanja, niti većinskog upravljanja tvrtkom.

Dug prema EPHZHB

No, i pored toga, prema podacima Dnevnog avaza, Federalna vlada je u posljednje dvije godine uplatila „Aluminiju“ 3,2 milijuna maraka za uplatu doprinosa PIO/MIO, nabavku električne energije, ali i za potrebe revizije.

Upravo zbog dugova prema „Elektroprivredi HZHB“ za isporuku električne energije, ova tvrtka najavila je da će od danas prekinuti s opskrbljivanjem strujom.

Jedan od ponuđača i širokobriješki „Feal“

Kako saznaje Dnevni avaz, mnogi partneri koji žele kupiti „Aluminij“ traže da im Vlada FBiH ponudi cijenu o nabavci struje po 30 eura po megavat-satu, što je neprihvatljivo s obzirom na otvoreno tržište električnom energijom i slobodno formiranje cijena. Jedan od potencijalnih kupaca je i „Feal“ Široki Brijeg.

Dugovi

377,1 milijuna KM ukupan dug „Aluminija“

280.067.911 dug prema „Elektroprivredi HZHB“

74,9 milijuna KM ukupan dug prema dobavljačima

46,8 milijuna KM dug prema stranim dobavljačima

22.141.676 KM dugovi prema bankama