Podijeli članak

Ministrica u Vladi Švicarske i šefica Federalnog ministarstva obrane, civilne zaštite i sporta (VBS) Viola Amherd danas boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. U Mostaru je šefica VBS-a posjetila švicarske oružane snage u sastavu operacije EUFOR Althea. Također se sastala sa ministricom obrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš, kao i s predstavnicama i predstavnicima civilnog društva u Mostaru.
 
Švicarska i međunarodna zajednica blisko surađuju s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Ova suradnja je važna za stabilnost regije. I za Europu je od presudne važnosti da stabilnost i sigurnost prevladavaju na Zapadnom Balkanu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu”, poručila je ministrica u Vladi Švicarske i šefica Federalnog ministarstva obrane, civilne zaštite i sporta (VBS) Viola Amherd tijekom današnje posjete Bosni i Hercegovini. 

U Mostaru je šefica VBS-a u pratnji članova Švicarskog Parlamenta i ambasadorice Švicarske u BiH Andree Rauber Saxer, posjetila kontingent Švicarskih oružanih snaga u sastavu Vojne operacije Snaga Europske unije Althea (EUFOR Althea). Švicarski tim za vezu i promatranje (LOT) je demonstrirao kako obilježava svoje prisustvo u Mostaru i okolnom području. 

Svojim prisustvom mladi muškarci i žene iz švicarskog LOT-a pomažu osiguravanju mira i stabilnosti u ovom području. Nadalje, Švicarska je već neko vrijeme uključena i u obuku lokalnih stručnjaka za sigurnost skladištenje oružja i municije. Ovi korisni, konkretni doprinosi su visoko cijenjeni u Bosni i Hercegovini. 
 


Pored razmjene informacija sa švicarskim vojnim dužnosnicima, savezna ministrica Amherd je imala priliku i da stekne uvid u trenutnu situaciju na licu mjesta na različitim lokacijama. 
Ministrica Amherd se sastala s ministricom obrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš, kao i sa predstavnicama civilnog društva u Mostaru. 

Mostar je veoma lijep grad, ali nažalost pokazuje i da je pred nama još posla. Situacija još nije dovoljno stabilna da se jedinice EUFOR-a Althea mogu povući. Stoga ćemo se nastaviti angažirati za stabilnost u Bosni i Hercegovini”, poručila je šefica VBS-a. 

Švicarska je već 15 godina uključena u izgradnju mira u Bosni i Hercegovini u okviru EUFOR-a Althea. Ova posjeta Bosni i Hercegovini uslijedila je nakon posjete Kosovu. Švicarske operacije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu doprinose miru i stabilnosti u regiji Zapadnog Balkana. Obje švicarske misije temelje se na rezolucijama UN-a i važna su komponenta zadataka švicarskih oružanih snaga.