Podijeli članak

Tagovi

 

Američko Sveučilište  Yale  suočava se sa optužbama da je tijekom i nakon Drugog svjetskog rata pokušao da stvori superiornu rasu od britanske djece. Naime, na ovom  Sveučilištu su u to vrijeme ponudili utočište jedino studentima sa Sveučilišta  Oxford i Cambridge, piše Daily Mail.

Postoji zabrinutost da su rukovodioci Yale sveučilišta gajili nacističke ideje jer su smatrali da su djeca sa ova dva britanska sveučilišta intelektualno superiorna u odnosu na ostale vršnjake i da će biti lideri svoje klase.

Optužbe na račun Yale-a nastale su kada je rukovodstvo ovog sveučilišta ponudilo evakuaciju za ukupno 125 studenata sa  sveučilišta Oxford u nadi da će na taj način zaštiti potomstvo britanske akademske dece.

Lideri Yale-a, koji su bili nosioci pokreta eugenike, poslali su u to vrijeme pisma Oxfordu i  Cambridgeu kako bi zaštitili djecu svojih prijatelja. Ukupno 125 dijece sa Oxforda i 35 majki prihvatilo je tu ponudu i preselilo se u SAD 8. srpnja 1940. godine.

Mnoga djeca su tim činom izgubila roditelje, ali su tijekom svog petogodišnjeg boravka u SAD-u uživali u novom sistemu školastva koji je bio znatno napredniji od britanskog.

En Spoks-Simonds koja je tada bila evakuirana sa mlađim bratom opisuje put u Ameriku kao druženje obrazovanih ljudi koji su povezivali dva sveučilišta.

Inače,  za razliku od Oxforda, rukovodioci u Cambridgea odbili su ponudu Yela jer su to smatrali privilegijom samo za posebne klase.

Sve to sugerira da je predratno Sveučilište Yale  bilo okovano idejama koje su bile vrlo bliske nacizmu.