Podijeli članak

Udruženje za razvoj akademskih sloboda BiH u Kongresnoj sali Hotela Tuzla održalo je drugi otvoreni forum o temi "Integracije ili centralizacije sveučilišta u BiH".

Prvobitno je postojala ideja da se forum održi na Filozofskom fakultetu u Tuzli, ali udruženje nikada nije dobilo bilo kakav odgovor od dekana o tome da li je moguće ili nije održavanje takvog jednog skupa pod krovom te institucije, piše Klix.ba.

Uvodničar prof.dr Dubravko Lovrenović pričao je o iskustvima sa Univerziteta u Sarajevu, gdje je Bolonjski proces otvoren 2004. godine.

"Dakle, dijete koje je rođeno 2004. godine danas ima 10 godina i ide u četvrti razred osnovne škole. Jesmo li mi za to vrijeme bliži integraciji ili centralizaciji? Moje iskustvo govori kako je riječ o gruboj i rigidnoj centralizaciji, a da je integracija samo jedna vrsta paravana. Drugim riječima rečeno da kod odgovornih postoji minimum ljudskog poštenja oni bi danas morali reći kako je Bolonja mrtva i da faktički trebamo krenuti on nule", kazao je Lovrenović.

Profesor Lovrenović kaže kako aktuelno stanje na sveučilištima u BiH, u duhovnom smislu, odgovara pejzažu Hirošime, jer rektore bira politika, protiv rektora se podnose inspekcijske i kaznene prijave...

"Očito je da u tom smislu ne možemo govoriti o društvenoj perspektivi i o budućnosti sveučilišta. Sveučilište je postao mjesto za savršenu neodgovornost. Možete dolaziti ili ne dolaziti na posao, a osim toga sveučilišta su postali sigurno sklonište za propale političare", kaže on.

Predsjednik Udruženja za razvoj akademskih sloboda dr. Samir Arnautović ističe kako je generalno stanje u bh. društvu generirano sa sveučilišta.

"Politika izravno sudjeluje u izboru rektora, pa čak i profesora, Svi mi snosnim posljedice, a naši studenti i profesori ne mogu imati kvalitetnu europsku edukaciju jer nitko nije prošao u projektu Erasmus plus", kaže profesor Arnautović.

Profesor s Filozofskog fakulteta u Tuzli dr. Enes Osmančević ističe kako stranke na sveučilištima promoviraju prosječnost i ispodprosječnost, te da je na sceni srednjoškolizacija sveučilišta.

"Znanstveno-istraživački rad je zamro, a sveučilišta su postala rezervni položaji neuspješnih i propalih političara. Kod nas se Bolonjski proces krivo interpretira, a sveučilišta su u biti letargične i konzervativne zajednice. Sveučilišta su centralizirana, a ja bih rekao kako su i zatočena", kazao je dr. Enes Osmančević.

U vezi s ovom problematikom govorila je i dr. Rejhana Dervišević, a u raspravu se uključivao i aktuelni reoktor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Enver Halilović koji je, kako se stekao dojam, davao demagoške odgovore na konkretno postavljena pitanja, piše Klix.ba.