Podijeli članak

Stolac je proslavio svoga zaštitnika sv. Iliju Proroka, 20. srpnja 2018., koji je patron župe, dan grada i općine. Za ovaj veliki stolački blagdan Stolac se pripremao više tjedana. 

Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i sv. Misa koju su predvodili svećenici, a pod Misama pjevali gosti i stolački župni zborovi: prvu večer trodnevnice imao je don Tomislav Benaković, župnik Vuke-Slavonija, pod sv. Misom  pjevao je župni zbor iz Vuke, drugu večer don Mile Vidić, župnik Prenja, pjevala je stolačka djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“, treću večer don Stipe Gale, župnik Aladinića, pjevala je stolačka djevojačka skupina „Angelus“. Svaku večer u dobro popunjenoj crkvi ispovijedalo je više svećenika, pa se stolački puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici tako i na Ilindan.

Prvu večer Trodnevnice, 17. VII. poslije sv. Mise, u 20,00 sati organizirana je kod crkve u Stocu „Sedamnaesta Večer Folklora“, u kojoj je sudjelovalo 9 Društava: HKUD „Stolac“ Stolac; KUD „Širokopoljac“ Široko Polje-Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Višići“ Višići; HKUD „Domanovići“ Domanovići. Sva ova društva su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenog programa nastupila grupa „Pelegrin“ iz Mostara,koja je svojim skladnim pjevanjem oduševila okupljeno mnoštvo. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni Vatromet na radost svega puka. 

Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati vjerni  puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim, koji je predvodio misno slavlje uz 20-ak svećenika koncelebranata. Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3,5 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje. Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio biskupa predvoditelja, koji je preko svojih pradjedova porijeklom iz ovih krajeva, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku akad. slikara Tonija Zloje, akril na platnu „Radimlja kroz stoljeća“, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali bogoslovi i mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama Alojzijom i Slavom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. 

Na kraju sv. Mise, kako župnik don Rajko ove godine obilježava 40.-tu obljetnicu svoga svećeništva 1978.-2018. uime nazočnih svećnika i vjernika pozdravio ga je i čestitao don Ivan Marčić domaći sin, zatim ga je uime stolačkog Folklora, svih mladih i čitave župe Stolac, pozdravio i čestitao Nikola Vujnović, predsjednik društva, a mladi su  župniku zapjevali čestitarske pjesme i darovali mu misnicu uz buket cvijeća s brojem 40, poslije je don Ivan najavio da će ministranti kroz narod pronijeti i podijeliti župnikove spomen-sličice, a sve nazočne župnik će počastiti pred crkvom prigodnom zakuskom. 
Slavljenik je na kraju zahvalio dobrom Bogu na daru svećeništva i 40 godina svećeničkog služenja, a svim čestitarima zahvalio na čestitkama, darovima i dobrim željama. Nakon svega i biskup je čestitao župniku svećenički jubilej, a onda je slijedila biskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, biskupu Ratku na dopuštenju, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti po prvi put u Stocu gdje se osjećao zaista kao svoj među svojima i na kraju „Lijepa naša“. 

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s biskupom s oduševljenjem popratio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući biskupa, svećenike i uzvanike. 

Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djece i mladih, na „Ilindanski koncert“ koji je priredio popularni hrvatski pjevač Mate Bulić, koji je svojim bogatim repertoarom sve oduševio, uz pratnju grupe „Delta“ iz Ploča. Tako su Dani sv.Ilije proroka u Stocu završili na opće zadovoljstvo stolačkog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja, popraćeni Foto studijem „Raguž“ iz Stoca. Bogu hvala!