Podijeli članak

Skandinavci i Švicarci nisu nam ponudili neku nogometnu raskoš, ali jesu zanimljivu, sadržajnu i dinamičnu utakmicu u kojoj je bio dovoljan jedan bljesak i malo sreće da Švedska kontra svih pred-mundialskih prognoza uđe među - osam najboljih nogometnih nacija planete.

Nakon gola Emila Forsberga u 66. minuti (fini dribling pa udarac s ruba kaznenog, a lopta češe Akanjija taman dovoljno da prevari Sommera i završi u mreži) vidjeli smo materijalizaciju nogometne muke zvane "nedajbože da ti Švedska povede".

Stasita se družba Janne Anderssona fino povukla u svoja dva obrambena bloka, a to ako se i probije uglavnom se probija jako teško i(li) slučajno. Švicarci to nisu uspjeli ni slučajno pa su Gavranović, Drmić, Seferović, Shaqiri, Džemaili, Xhaka i ostali učenici Vladimira Petkovića večeras završili svoju priču na ovom Svjetskom prvenstvu.

Imaju Švicarci za čim žaliti. Imali su dobrih, čak i odličnih šansi, imali su gotovo 70% posjeda lopte, dali su sve što su mogli, ali bez pravog golgetera i protiv ove super-čvrste Švedske sve je to bilo uzalud. U djelo je provedena skandinavska pragmatika koju je još za vrijeme natjecanja u skupini Albin Ekdal pojasnio ovako: "A koga je briga za to što imamo oko 30% posjeda lopte po utakmici? Pa računaju se golovi, a ne umjetnički dojam i broj tiki-taka dodavanja!".

Ima čovjek pravo. Bez klasnih veznjaka tražiti rezultat kroz veliki broj dodavanja bio bi nogometni suicid. Pa sva statistika svijeta nema ama baš nikakvu važnost pred ova dva broja: Švedska 1, Švicarska 0.

Uz Forsberga bez konkurencije najbolji švedski pojedinac je: izbornik Janne Andersson. Čovjek je lagano otvorio izlazna vrata Ibrahimoviću, izgubio mega-zvijezdu, ali je dobio temelj na kojem je stvorio momčad. U najboljem mogućem smislu te riječi. Švedska reprezentacija na travnjaku je kao jedan organizam. Stalno u formaciji, stalno sa radnim napadačima koji pomažu obrani, stalno sa jasnim planom igre i strategijom od koje se ne odustaje.

Možda im, s obzirom na manjak vele-kvalitete, nijedna druga strategija ne bi ni upalila, ali, hej... Cijela je mudrost života napraviti najviše što možeš s obzirom na vrline kojima raspolažeš i mane koje trebaš što bolje "zamaskirati", jel' tako? E to Švedska radi gotovo savršeno pa zato i jest u četvrtfinalu.

Zamislite što možemo mi dok smo jednako tako čvrsti, a sa igračima ala Modrić, Brozović, Rakitić, Kovačić... Ali to je za neke druge retke. Ovdje je priča slijedeća: Švicarska možda nije zaslužila ispasti, al' je Švedska sigurno zaslužila proći. Pa će u subotu, od 16 sati u Samari, igrati protiv pobjednika iz para Kolumbija-Engleska.

Bravo Švedska, svaka čast izborniče Andersson. Cristiano, Messi, Njemačka i Španjolska već su kući... Švedska ide dalje!