Podijeli članak

U svetištu Sv. Nikole Tavelića u Sarajevu, povodom patrona provincije Bosne Srebrene, 14. rujna upriličeno je svečano misno slavlje blagdana Uzvišenja svetoga Križa.

Svetu misu predvodio je provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić u koncelebraciji s vikarom provincije, članovima definitorija i većinom gvardijana franjevačkih samostana Bosne Srebrene.

Misno slavlje započelo je svečanim ophodom kroz oratorij Sv. Nikole. Fra Jozo je kao provincijalni ministar Bosne Srebrene pozdravio nazočnu braću i čestitao blagdan Uzvišenja svetoga Križa, naslovnika provincije. U uvodnomu pozdravu naglasio je kako franjevci Bosne Srebrene zajedno s pukom kojemu služe, nose križeve svakodnevice: gubitka stanovništva, odlaska mladih ljudi te razne druge križeve, životne probleme.

Nakon misnih čitanja i proglašenoga ulomka Evanđelja, nazočnima je homiliju uputio fra Petar Jeleč, vikar Bosne Srebrene, prenosi Nedjelja.ba. Najprije se kratko osvrnuo na povijesne događaje koji su doveli do obilježavanja ovoga blagdana i zaključno napomenuo kako se danas Kristovu križu izgubio svaki trag – jednako kao i Kovčegu saveza iz Staroga zavjeta. Nadalje je naglasio kako je s Kristom znak srama postao znak pobjede nad smrću, koju je izvojevao Krist, pravednik koji je svijetu donio spas.

Osvrnuvši se na misna čitanja, osobito na evanđeoski ulomak, fra Petar je dalje naglasio kako je Isus pozvao svoje učenike neka svatko nosi svoj križ. „Isus očito nije mislio kako bismo trebali uzeti njegov križ, nego svatko od nas svoj križ. To je križ života, svakodnevice, križ nevolja, neprihvaćenosti, nezadovoljstva, bolesti, neimaštine, progonstva, žalosti, križ koji nam nameću drugi ali i križ koji mi nekad namećemo sami sebi. Moći nositi taj križ i u takvomu stanju davati svom životu smisao znači biti Isusov učenik. Zato Uzvišenje svetoga Križa znači osvježavanje pamćenja o onomu što je Isus na križu učinio za ljude, znači prihvatiti da se preko križa može doći u stanje uzvišenosti i sreće života“, rekao je fra Petar i na kraju naglasio: „Ostaje da se iznova ponovi ona stara izreka koja dobro pogađa ljudski život – Per crucem ad lucem – po križu do svjetla ili kroz nevolje, patnje i muku do pobjede i uzvišenosti u slavi i zajedništvu s Bogom.“

Kako piše svjetloriječi.ba, nakon euharistijskoga slavlja, koje je liturgijskim pjevanjem animirao fra Emanuel Josić, druženje je nastavljeno u auli svetišta Sv. Nikole Tavelića zajedno s okupljenim pukom.

Franjevačka provincija Bosna Srebrena službeno se naziva Provincija Uzvišenja svetoga Križa Bosne Srebrene. Iz toga se iščitava kako je današnji blagdan također dan Provincije. Uobičajeno je da franjevci ove franjevačke provincije toga dana održavaju godišnji susret koji se u franjevačkoj tradiciji zove Kapitul na rogožinama, a povijest ovoga susreta seže još u vrijeme Sv. Franje Asiškoga. Ove godine taj će kapitul u Bosni Srebrenoj zamijeniti izvanredni susret braće s Generalom franjevačkoga reda. Naime, fra Michael A. Perry posjetit će Bosnu Srebrenu od 23. do 28. rujna.