Podijeli članak

S početkom listopada u škotskim se ordinacijama našla nova terapija za široku lepezu bolesti. Tamošnje vlasti dale su dozvolu liječnicima da kao službenu terapiju za psihičke i neke tjelesne probleme propisuju boravak u prirodi.

Znači da kada u Škotskoj osoba ode na bolovanje, neće sjediti u kući nego mora u šumu, una planine, na more ili pak promatrati ptice i šetati pse, piše RTL.

Ova terapija dokazano snižava krvni tlak, ublažava depresiju, podiže razinu zadovoljstva, jača imunitet, jača srce, pomaže kod mentalnih bolesti, dijabetesa, stresa i pretilosti. Kako bi potaknuli ljude da se više kreću i vode zdraviji život, škotske vlasti su izdale kalendar u kojem na šaljivi način preporučuju aktivnost na otvorenom za svaki mjesec. Znači i zimi i ljeti bez obzira na vremenske uvjete treba se biti na zraku.

Znanstveno je dokazano da priroda dobro djeluje na mentalno i tjelesno zdravlje. Ako provedete dnevno 90 minuta na zraku, primjerice u nekom šumovitom području, to će utjecati na područje mozga koje je povezano s depresijom, tako da umanji simptome tog psihičkog poremećaja ili da ga prevenira.

Japanci prakticiraju tzv. šumsku kupku (shirin-yoku). Taj tretman već desetljećima potiče japanska vlada. "Čovjek je evolucijski 99,9 posto vremena proveo u prirodnom okruženju. Naše fiziološke funkcije su prilagođene toj situaciji. Budući da se čovječanstvo razvilo u prirodi , naša se tijela u njoj najbolje osjećaju", objašnjava dr. Yoshifumi Miyazak.