Podijeli članak

Pojedini svjetski gradovi već godinama upozoravaju na opasnost korištenja pametnih uređaja na ulici. Naime, sve su češći slučajevi nezgoda na ulici izazvanim korištenjem mobitela tijekom hodanja. Tako je nedavno istraživanje pokazalo da su se smrtonosne nesreće pješaka od 2014. godine povećale za 22 posto a ti sudari sve više uključuju mlade ljude pa stručnjaci navode jasnu povezanost i vezu između nesreća i povećanja uporabe pametnih telefona.

Mnogi smatraju da su korisnici pametnih telefona izuzetno opasni zbog svog ponašanja na ulici pa su tako dobili i nadimak hodajući zombiji. 

Kako bi riješili taj problem neki su gradovi svijetla semafora spustili na zemlju, a isto tako pojavili su se i novi prometni znaci prilagođeni ovakvim situacijama. Pristupi i ideje rješavanju ovog problema variraju od zemlje do zemlje, ali svakako pokazuju da rastuća uporaba mobilnih telefona počinje utjecati na planiranje prometne infrastrukture. Tako su i šetališta podijeljena na dva djela, jedna na kojem nije dozvoljena uporaba mobilnih telefona i na onaj na kojem pješaci ih mogu koristiti. Slično je i s biciklističkim stazama. Neki gradovi počeli su  instalirati namjenske "pametne trake" na stazama i pješačkim zonama.