Podijeli članak

Nema popuštanja ni s jedne ni s druge strane. Bosna i Hercegovina ne otvara svoje granice za građane Europske unije, a ni obratno.

Iz Europske komisije priopćili su da pojedine zemlje Unije imaju pravo biti i restriktivnije prema tzv. "trećim zemljama", među kojima je i BiH. S druge strane, sve su glasniji pozivi da BiH otvori svoje granice.

Bosna i Hercegovina - na nešto više od tri milijuna stanovnika, do sada zabilježeno oko 4 tisuće i 800 pozitivnih slučajeva COVID-a 19. Testirano gotovo 96 tisuća građana. Dnevni prosjek zaraženih oko stotinu. Srbija - više od 15 tisuća stanovnika bolovalo je ili boluje od koronavirusa. A dnevno se bilježi rast i preko 300. Ipak, građani Srbije mogu slobodno u EU - a BiH, ne mogu. U igri je bila očito određena politička trgovina, kaže za N1 Bodo Weber, politički analitičar iz Njemačke.

"Bilo je dosta izvještaja o tome kako je Mađarska žestoko lobirala da Srbija uđe na taj popis i mislim da, ako je tako, onda je zaista pogubna odluka i donijet će dalju štetu ugledu EU u zemljama Zapadnog Balkana. Ako bi išlo po kriterijumima razvoja epidemiološke situacije, onda bi vjerovatno trebalo održati zabranu ulaska iz svih zemalja, uključujući iz Srbije", rekao je Weber.

A kojim se to, bar deklarativno, kriterijima vodilo Vijeće Europske komisije, pri donošenju odluke tko može, a tko ne, na teritorij Unije, objašnjava europski reporter Nikola Radišić.

"Osnovni kriterij bila je epidemiološka situacija, odnosno da država nema veći broj novooboljelih nego što je europski prosjek. Međutim, pored toga, također, inzistiralo se na tome da se vidi kakva je učestalost oboljevanja, koji je nivo testiranja, na koji način se vrši prevencija, kakve poruke šalju državni organi ali i jesu li podaci državnih organa pouzdani. Jedna od ključnih stvari na kojima se inzistira je reciprocitet. To znači da ako  BiH želi da njeni državljani uđu na teritorij EU, prvo to mora omogućiti državljanima EU", rekao je Radišić.

No, sudeći prema izjavama predsjedavajućeg Vijeća minstara Zorana Tegletije, Bosna i Hercegovina neće prva učiniti taj korak. Što je, ocjenjuje Edita Đapo, ministrica turizma Federacije, pogubno. Dnevni gubici u ovom sektoru procjenjuju se na milijun.  Đapo poziva na hitno otvaranje granica BiH.

"Devedeset posto u usporedbi s prošlom godinom je gubitak. Naše su procjene bile da će ove godine porasti broj turista, znači da je onda to i više od 90 posto gubitka u turizmu. A vi znate da od turizma žive i ugostitelji i restorani i šoping centri, zanatlije... Vidite i na Baščaršiji i Mostaru, Međugorju, gdje god da odete da su gradovi prazni", kazala je Đapo.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da građani Bosne i Hercegovine ne zaslužuju odnos kakav Europska unija trenutno prema njima ima.

"Bilo bi logično da se uspostavi sustav reciprociteta. Tu je i udar na gospodarstvo i gospodarski život. Katastrofalne posljedice pandemije će doći do svakoga. BiH nema sustav samoodbrane u smislu jakog gospodarstva. Imat će daleko teže posljedice i nije fer ni korektno od EU. Kreatori mnogih rješenja u BiH upravo iz EU. Vjerujem da će pandemija imati padajući trend i da će se brzo granice EU otvoriti za naše građane", istaknuo je Dodik.

Liste zemalja čijim građanima je dozvoljen ili nije ulazak u EU - revidirat će se svake dva tjedna a odluke se donositi, poručili su iz Komisije - shodno razvoju epidemiološke slike. No, svi oni koji pak imaju boravišne dozvole, članovi njihovih obitelji te oni koji imaju opravdan razlog putovanja - i dalje mogu u Schengen.