Podijeli članak

Predsjednik Unije studenata Univerziteta 'Džemal Bijedić' Mostar Džani Pajić za Pogled.ba komentirao je trenutne projekte i planove Unije za ovu 2018./19. akademsku godinu, kao i stanje na mostarskom Univerzitetu. 22-godišnji Džani rođen je Mostaru i student je Pravnog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru.

"Ono na što se baziramo jeste osiguravanje sponzorskih sredstava za organizaciju Studentske Univerzitetske lige 2019. koju uslijed nenadanog otkazivanja sponzorstva od strane BH Telecoma nismo bili u stanju realizirati u 2018. godini. Također, nastavit ćemo s našim tradicionalnim projektom realizacije studentskih iftara, uz činjenicu da je plan da ovogodišnji program besplatnih iftara zaokružimo na 150 studenata svaki dan. Napominjemo da je riječ o donatorskim sredstvima koja prikupljamo od privatnih i javnih kompanija, te da je ovo projekt koji su u 2018. godini financijski podržali načelnici svih općina iz kojih studenti dolaze, kao i vlade HNŽ-a i SBŽ-a", naglašava Pajić i dodaje:

"Početkom sljedećeg mjeseca sredstvima dobivenih od strane Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH izvršit ćemo nabavku knjiga za Univerzitetsku biblioteku, a već početkom 2019. godine planiramo i regionalno debatno univerzitetsko natjecanje za koje će pozivnicu dobiti debatni klubovi sa svih javnih univerziteta u BiH. Radimo na formiranju studentske organizacije na razini FBiH i nadamo se da će u konačnosti ista biti realizirana. Ono što je vrlo važno, a što smo inicirali jeste formiranje kabineta student-prorektora, te člana Upravnog odbora Univerziteta. Sve u svemu, činimo sve kako bi položaj studenata bio što povoljniji", ocjenjuje Džani.

Pajić ističe da ovogodišnji manji broj brucoša na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' jeste rezultat manjeg broja maturanata koji su u školskoj 2017./2018. godini završili svoje srednjoškolsko obrazovanje u HNŽ-u, ali da se već u sljedećoj akademskoj godini očekuje veći broj maturanata, a samim tim i veći broj brucoša upisanih na mostarski Univerzitet.

Nekadašnji studenti Univerziteta danas žive i rade u cijeloj BiH, regiji, Europi i svijetu

Džani kao najveći problem studenata Univerziteta u Mostaru vidi nedovoljan broj ispitnih rokova na koje se studenti počesto žale. 

"Ono što muči većinu studenata jeste broj rokova koji je Zakonom o visokom obrazovanju HNŽ-a i Statutom Univerziteta 'Džemal Bijedić' određen na dva po semestru, te jedan popravni rok u rujnu. Senat Univerziteta je svih ovih godina na inicijativu senatora iz Unije studenata donosio odluke o odobravanju dodatnih ispitnih rokova u srpnju, rujnu i listopadu, te se nadamo da će i sljedećih godina Senat osluškivati potrebe studenata, te na iste pozitivno reagirati", smatra Pajić te dodaje kako je na Univerzitetu tradicionalno najpopularniji Fakultet informacijskih tehnologija, ali je problem nedovoljan broj prijavljenih studenata na Odsjeku za bosanski jezik, što je zadnjih godina dovelo do neupisivanja brucoša na ovaj Odsjek.

"Sve diplome koje dolaze s Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru jesu priznate u EU i svijetu. Nekadašnji studenti našeg Univerziteta danas žive i rade u cijeloj BiH, regiji, Europi, ali i svijetu", naglašava Pajić koji svoju budućnost vidi isključivo u BiH i Mostaru. 

"Ovim putem apeliram na sve mlade osobe da ostanu u našoj domovini Bosni i Hercegovini, da se uključe u društveni život našeg grada i BiH, kako bismo zajedno napravili bolju i zdraviju sredinu za življenje. Mladi su budućnost BiH i ovim putem im poručujem da ostanu u BiH, kako bismo Bosnu i Hercegovinu napravili boljom i zdravijom po život svih nas. Zaista je snaga Bosne i Hercegovine u mladim ljudima", poručio je mladi Džani.

D.M./Pogled.ba