Podijeli članak

"Sutra u 20:30 sati ugasite svjetla za Sat za planet Zemlju", poručuju iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF. 

Ova akcija, koja je krenula kao inicijativa jednoga grada (Sydney, 2007.), a prerasla u najveći globalni pokret za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena, ujedinjuje milijune ljudi u svijetu. 

Ove godine akciji će se provesti u više od 180 zemalja, gdje će središta više od 7500 gradova biti u mraku, baš kao i 2000 svjetski poznatih znamenitosti. 

Bosna i Hercegovina se ponovno spremno odazvala Satu za planet Zemlju i više od 20 gradova u subotu će u 20:30 sati na 60 minuta zamračiti svoja središta i prepoznatljive znamenitosti“, ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije. 

Osim  spomenikaa na  UNESCO listi svjetske baštine  tj. mostova u  Višegradu i Mostaru sutra će i brojne druge znamenitosti poput vijećnice u Sarajevu, Dobojske tvrđave ili središta grada Banja Luka stati uz bok Eiffelovom tornju, londonskom Tower Bridgeu, Coloseumu u Rimu ili egipatskim piramidama“.

WWF je ovogodišnju akciju proveo uz moto „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, uz poziv svim pojedincima, gradovima i poduzećima da se uključe u akciju gašenjem svjetla ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom!

Mi smo prva generacija koja ima jasnu sliku o vrijednosti prirode i ogromnom utjecaju koji imamo na nju, ali vjerojatno smo i posljednja generacija koja može preokrenuti negativni trend kojem svjedočimo. Upravo stoga Sat za planet Zemlju trebamo iskoristiti kao trenutak kada možemo razmisliti o svom otisku na planet i isplanirati korake kojima možemo doprinijeti opstanku Zemlje“, zaključuje Boić Petrač.