Podijeli članak

Osamnaesti tradicionalni susreti Hrvatske izvandomovinske lirike u Mostaru su okupili  pjesnika iz cijeloga svijeta i probudili brojne emocije.

Stihovi su tekli u  galeriji kraljice Katarine u Kosači u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače budeći brojne emocije kako kod pjesnika tako i među publikom koja je uživala u literarnim koja su nastajala u raznim krajevima svijeta.

Pero Rotim koji je rodom iz Rame a živi u austrijskom Innsbrucku posebno je emotivno doživi dolazak u Mostar u koji je kako kaže za Pogled.ba, grad njegove mladosti.
 

 „Za večeras sam napisao posebnu pjesmu o Neretvi, rijeci koju sam gledao i divio joj se dok sam bio u mladosti“, kazao je Rotim za Pogled.ba.

Ističe da dugo nije bio u Mostaru koji mu je bio i ostao najdraži grad, ali mostarsko srce i mostarsko  sunce kako ističe uvijek su u njemu.

Posebno se pripremala za dolazak u Mostar i Ivanka Sabolić Rukavina koja je stigla iz  Američke savezne države Ohio.
Iako već 45 godina živi u Americi s ponosom ističe da je radila na katedri za hrvatski jezik, a druženje kako naglašava s pjesnicima izvandomovinske lirike predstavlja posebno zadovoljstvo.
 

„Naš cilj i zadaća je promicanje Hrvatskog jezik“, ističe Sabolić Rukavina za Pogled.ba.

Suzana Tkalčić dolazi iz Kalifornije ističe kako nastoji koliko je god u mogućnosti njegovati hrvatsku kulturu, povijest i baštinu .
 

 „Lirika me dovela u susret s izvandomovinskom lirikom i nastojim biti uključena apsolutno. Ljeto nas dovodi u našu domovinu gdje razmjenjujemo iskustva svoje literarne uratke i umjetnička djela“, ističe Tkalčić ne skrivajući zadovoljstvo boravkom u Hercegovini.
 
Na susretu su sudjelovali Ivanka Madunić Kuzmanović, Ivanka Sabolić Rukavina, Suzana Tkalčić, Željka Marija Čorak, Branka Grakalić, Nadica La Rosa, Nasja Bošković Mayer, Ivan Župa, Pero Rotim, Ana Petrović, Mate Tafra, Florijan Bebić, Angi Luburić, Nada Šarić, Ivan Sivrić, Miljenko Stojić, Marina Kljajo Radić, Ivan Vrljić, Marela Jerkić Jakovljević, Antun Lučić, Grgo Mikulić, Ivan Baković, Joso Živković i Anita Martinac.
 
U glazbenom dijelu nastupio je gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar.

 
Autor: G.Š./Pogled.ba, Foto: Z.Marić/Pogled.ba