Podijeli članak

Brojne su reakcije na izricanje presude Haškog suda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata. Ondje su Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću i Bruni Stojiću odbijene žalbe i potvrđene prvostupanjske presude. Praljak je potom kazao da presudu odbacuje te je nešto popio, kako je sam rekao, otrov.

Nismo mi proizvodili zlo, mi smo se borili sa zlom, i u tom smislu su moralna načela Slobodana Praljka donosila red i smisao u opstanak Hrvata u BiH. Ovaj je čin konsekvenca njegova moralnog načela da ne prihvati presudu koja nema veze sa pravdom, a ni realnošću, rekao je Miroslav Tuđman. Rekao je da ne može ni pretpostaviti kako je Praljak uspio unijeti otrov u sudnicu. Što se presuda tiče, užasavaju ga. Armija BiH pokušala je protjerati preko 150.000 Hrvata iz središnje Bosne, a proglašavaju se krivima osobe koje su se od toga branile. Haški sud se s ovakvim neuravnoteženim pristupom, nepoznavanjem činjenica, pokazao da nije u stanju sagledati situaciju i procijeniti što se zbivalo, a još je manje bio sposoban pronaći pravu mjeru u određivanju kazni. A ti su zločini sa strane Armije BiH bili sedam puta veći, rekao je. Tuđman smatra i da će ovakva presuda Bošnjacima omogućiti da svim silama reduciraju pravo Hrvata kao konstitutivnog naroda. Zauzima se za poduzimanje važnih koraka kako bi se Hrvatima u BiH omogućila njihova prava. Krajnje je vrijeme da se na razini EU-a i NATO-a poduzmu mjere kako bi sva tri naroda u BiH bila ravnopravna, naglasio je, piše HRT.

Hrvatska država je ostavila te ljude same, oni se nisu borili samo za svoju državu nego i za BiH i Hrvatsku. Žalosno je da ih nitko nije obišao kao hrvatske generale i branitelje do ministra Šprlje. Toliko o hrvatskoj politici i diplomaciji koju može biti sram, rekao je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj. General Praljak je hrvatski vojnik i branio je hrvatski narod i Hrvatsku i BiH. Da nije bilo hrvatskog vojnika imali bi još jednu Srebrenicu, a to je bihaćka enklava. Ovo je zaista teško što se događa Hrvatima u BiH gdje se optužuje i hrvatska država za zločinački pothvat. Ja nikad ne mogu prihvatiti kao čovjek koji je bio u BiH da su hrvatski vojnik i hrvatska država sudjelovali u zločinačkom pothvatu, osim u borbi protiv velikosropske agresije koja je uzrokovana direktno iz Srbije. Naravno da trebamo moliti da se generalu Praljku ništa ne dogodi, ali očito da nije mogao izdržati tu presudu, rekao je Miro Bulj. 

Nas oko 20 generala prati ovo suđenje, pribojavali smo se da će presude ostati, ali nismo mislili da bi se optužnice proširile. To je potpuna nepravda, jer nitko nije uzeo u obzir da su u tih 4-5 mjeseci bile najžešće operacije Armije BiH. Nitko ne spominje mudžahedine koji su činili strašne zločine. Računali smo na pravdu, ali pokazalo se da je Haški sud politički sud, ali ne znam koja je poruka. To neće pomoći Hrvatima u BiH i sigurno će te napetosti samo produbiti. Praljak je moralna, inteligentna osoba, poslao je poruku kako častan čovjek brani svoje principe i činjenice. Mislim da je to strašna poruka za Haški sud, ali i šire, rekao je Pavao Miljavac.

Supruga gospodina Milivoja Petkovića rekla je da se Praljak nalazi u teškom stanju i da je doista popio otrov. Čitava obitelj Petković pati zbog tog procesa. Petković je bio mirotvorac, general pukovnik HV-a, činio sve da na tim prostorima zavlada mir. Haški sud je politički sud. Trebalo je toliko godina za presudu. Mislim da će sada sud BiH podizati pojedinačne optužnice. Hrvati nisu ništa radili nego branili svoja ognjišta. Počet će novo rastjerivanje Hrvata, rekao je Marinko Krešić.