Podijeli članak

Igor Pavlic, predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Varaždinu, u ponedjeljak je nepravomoćno osudio Slađanu Brikić (28) na deset godina zatvora za ubojstvo izvanbračnog supruga Dejana Slivara.

Kuhinjskim nožem oštrice duljine 16 centimetara ubola ga je dva puta u desnu stranu prsnog koša. Zadala mu je ubodnu ranu s krvarenjem u osrčju, uslijed čega je Slivar odmah preminuo.

Prije izricanja presude iz čijeg je obrazloženja bila izuzeta javnost, pravosudne policajke su osuđenoj skinuli lance. Za vrijeme dok je izricao kaznu na licu okrivljene se mogla očitovati tuga, a golemi podočnjaci su govorili da je iza nje bila jedna duga noć puna straha i neizvjesnosti.

Uz zatvorsku kaznu, u koju joj s uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru, koji se produžuje, izrečena joj je i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koje po riječima suca Pavlica može potrajati i svo vrijeme dok će izdržavati kaznu.

Varaždinska odvjetnica Željka Mance, koja je branila Slađanu Brkić kazala je za 24sata da će po primitku presude uložiti žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Podsjetimo, bio je četvrtak, 15. veljače oko 16.30 sati. Dnevna soba obiteljske kuće u Goli kod Koprivnice. Prizor koji nitko, a pogotovo malodobna djeca ne bi trebala vidjeti.

Trudna Slađana Brkić kuhinjskim nožem kreće prema svom izvanbračnom suprugu Dejanu Slivaru (46). Dva puta ga svom žestinom ubada u prsni koš. Taj stravični prizor odvija se pred očima Dejanove djece iz prvog braka. Dejanov 14-godišnji sin pokušava spasiti oca. Skida tenisicu i prislanja je na očevu ranu na prsima iz koje lipće krv. Dejan samo uspijeva nešto promrmljati prije nego što se sruši mrtav.

Stravično ubojstvo vidjelo je i Dejanovo drugo dijete, kći koja ide u peti razred. Druga kći, koja ide u prvi razred srednje škole, nije bila u kući u tom trenutku. Krvavom ubojstvu svjedočio je i Slađanin petogodišnji sin. Kad je policija došla ispred njihove kuće Slađana ih nije htjela pustiti nego su morali provaliti. Kada su ušli ugledali su beživotno Dejanovo tijelo u lokvi krvi i prestravljenu djecu.

Nevjenčanu suprugu Slađanu Dejan je upoznao dvije godine nakon smrti prve žene i ona je oko dvije godine živjela s njim u Goli, a inače je iz Rijeke.

Slivarova prva žena Ivka je bila posebna žena, kazali su mještani, duša od čovjeka. Slivarovi su tada, kada je ona bila živa,  živjeli od gostionice koja se nalazi 200-tinjak metara od obiteljske kuće i dok je Ivka vodila tu gostionicu, sve je bilo u redu. Nažalost, ona je umrla prije pet godina od karcinoma. Da je bila dobra i draga žena, govorili su mještani Gole, svjedočila je i činjenica da joj je Dejan svaki dan odlazio na groblje.

Inače se Dejan bavio poljoprivredom i prijevozom stoke jer je njegov brat ugledni koprivnički mesar.

Slađana je nakon ubojstva Slivara s ozljedama primljena na odjel psihijatrije u koprivničkoj bolnici. Određen joj je istražni pritvor te je prebačena u Svetošimunsku zatvorsku bolnicu gdje je i rodila i tako postala prva žena koja je rodila u pritvoru.