Podijeli članak

Koji fakultet upisati? Gdje upisati? Što je traženo na tržištu rada? Pitanja su to koja muče učenike završnih razreda srednjih škola. Odgovore na ova ali i mnoga druga pitanja imaju priliku dobiti na štandu Sveučilišta u Mostaru na 21. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar u Paviljonu 1.

 „Jedno je Sveučilište“, „Imaš mogućnost“, „Odaberi znanje“ i „Stvori budućnost“ slogani su SUM-a koje je u procesu reformacije gdje se teži podizanju Sveučilišta na višu razinu u smislu kvalitete nastave i boljeg obrazovnog sustava. SUM i Večernji list BiH dijele štand u okviru Mostarskoga sajma te ovime nastavljaju svoju dosadašnju suradnju kroz zajednički izložbeni prostor gdje posjetitelji mogu saznati sve informacije vezane za Sveučilište, ali i provesti vrijeme u ugodnom ambijentu i druženju sa studentima i novinarima Večernjeg lista.

Posjetitelje na štandu dočekuju tri ljubazne studentice Odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta Sanja Cvitković, Martina Sičaja i Jelena Čuljak. Dijele promotivne materijale i stoje na raspolaganju svima koji se na bilo koji način žele povezati sa Sveučilištem.

Izlagačice su objasnile kako su više nego zadovoljne posjetiteljima koji se žele upoznati sa SUM-om, iako su očekivale veću posjećenost od strane srednjoškolaca koji bi mogli postati budući studenti Sveučilišta. Razlog vjerojatno leži u tome što su učenici u školama, ali su pozitivno iznenađene brojem roditelja koji se raspituju umjesto njih. 

S obzirom da su, u većini slučajeva, glavni izbori financiranja svoje djece, roditelje zanima cijene semestara pojedinih studija, kao i trošak cjelokupnog studiranja. Bitna je i mogućnost pronalaska posla poslije završetka studiranja.

Najviše ih zanimaju Filozofski fakultet i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti zbog velikog izbora studija i studijskih kombinacija. Važno im je i koji se fakulteti najviše upisuju kao i koji nude najlakše zaposlenje nakon završetka“, rekla je izlagačica Čuljak.

Mogućnost osvajanja nagrade u slaganju slagalice privlače mlađu populacija koji su voljni ostaviti nekoliko sati u igri. Bijele majice s logom SUM-a, razglednice, upaljači, rokovnici raznih dimenizija te mnoštvo drugih nagrada ozare svako lice u čijim se rukama pronađu.

Moram pohvaliti jednog djeda koji se raspitivao o Sveučilištu za svoga malog unuka koji ima samo sedam godina. Objasnili smo mu sve, ali smo i unuku poslali 'puzzle' s logom SUM-a da zna da ga očekujemo jednog dana“, rekla je izlagačica Cvitković.

Pohvalno je vidjeti brigu djeda i njegov žar za budućnost svog unuka koji još ne shvaća koliko je bitno obrazovanje koje SUM kao jedino sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH, odnosno jedino sveučilište i izvan Republike Hrvatske, nudi.

Štand SUM-a ne posjećuju samo zainteresirani za studiranje nego i oni koji su završili svoje formalno obrazovanje. Ozbiljniji gospodin se zaustavio i izlagačicama i prisutnima na zanimljiv način objasnio kako je on studirao i kakva su tada bila vremena i mogućnosti za studiranje. Time je želio potaknuti mlade na borbu za usvajanjem znanja, na borbu za kritičko razmišljanje, kao i djelovanje na mijenjanju našeg društva te težnji za boljim uvjetima života.

Gospođu iz Srbije privukla je mogućnost razmjene iskustava sa sveučilišnim profesorima s obzirom da je i sama s akademskom titulom dr. sc. Želi ostvariti kontakte te povezivati svoje znanje i kompetencije s kompetencijama koje imaju profesori Sveučilišta u Mostaru. 

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar je afirmiran kao najveća i najznačajnija gospodarska manifestacija u širim razmjerima gdje se predstavljaju mnogi poslovni ljudi iz BiH, ali i regije. Svojim izlaganjem na jednom ovakvom sajmu, SUM želi potaknuti mlade na studiranje i na pozitivno djelovanje u društvu jer se samo znanjem postižu pozitivne promjene. Sa svojih deset fakultetskih jedinica, jednom akademijom, preko tisuću nastavnika, preko 12 tisuća studenta i brojnim jednicama dislociranih nastava širom BiH, Sveučilište u Mostaru može stati rame uz rame s europskim, ali i svjetskim sveučilištima. 

Katarina Viktorija Mabić/Branka Dijaković