Podijeli članak

Nakon što je optužen za veleizdaju i prozivki Vladimira Šeksa da je kriv za samoubojstvo Slobodana Praljka, nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić dobio je pojačanu policijsku zaštitu, a Vladimiru Šeksu poručio da će biti direktno odgovoran za slučaj da se njemu nešto dogodi.

Zagrebački tjednik Nacional piše da je Šeks, predsjednik Savjetodavnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i neformalni savjetnik premijera Andreja Plenkovića, kao glavnog krivca za osuđujuću presudu šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Haagu optužio Mesića.

Šeks je tvrdio da je Mesić u brojnim istupima branio tezu haškog tužiteljstva da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, sa šestoricom bivših dužnosnika samozvane Herceg-Bosne, provodili udruženi zločinački pothvat u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Šeks smatra da se prvostupanjska haška presuda iz 2013. uvelike temeljila upravo na Mesićevim tvrdnjama. Mesića je i proglasio odgovornim za Praljkovo samoubojstvo, a u intervjuu Novom listu rekao je i da bi “DORH sada ipak trebao razmotriti Mesićevo lažno svjedočenje”.

Vladimir Šeks bi morao biti svjestan činjenice da je, izričući ničim potkrijepljenu optužbu protiv mene, preuzeo izravnu, a ne posrednu odgovornost za sve što bi mi se moglo dogoditi. Naglašavam: izravnu odgovornost. A od njegovih optužbi nemam se potrebu braniti niti to želim i imam razloga”, rekao je Mesić u intervjuu za Nacional.

Na predstavljanju svoje knjige Državni udar Šeks je u Osijeku nedavno kazao da njegovo djelo predstavlja “i osudu svih onih koji su doprinijeli pribijanju Hrvatske na stup srama”.

U prvom redu mislim na bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način odgovoran je i za smrt generala Slobodana Praljka”, ustvrdio je Šeks.

Mesić odbacio navode

Mesić se oglasio dan nakon izricanja haške presude u predmetu “Prlić i ostali”, odbacivši sve prozivke pojedinih medija i političara koje su mu upućene i u kojima se navodi da je jedan od najodgovornijih za osuđujuće presude bivšim čelnicima samoproglašene Herceg-Bosne.

Mesića su zbog suradnje s Haškim sudom prozvali i desno orijentirane političke stranke, ali i članovi vladajućeg HDZ-a, pa i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona nije konkretno spomenula njegovo ime, ali je rekla: “Treba biti oprezan u izjavama jer danas vidimo koliko su koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika.”