Podijeli članak

Novi potresi u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine optužilo je Sud Bosne i Hercegovine da pokušava da ih opstruira. Iz Suda odgovaraju da su, dopisom koji su poslali na adresu Tužiteljstva, samo pokušali da njihovo djelovanje vrate u zakonske okvire. Zbog svega toga zatražen je stav Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.
 


Rade u istoj zgradi i jedni bez drugih ne mogu. Ipak, čini se da sudci i tužitelji u posljednje vrijeme ne mogu ni jedni s drugima. Što se krije iza najnovijeg sukoba na relaciji Sud – Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine? Tko se kome i zašto miješa u rad?

Nije prvi put da dvije najvažnije pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini ratuju priopćenjima. Spekulira se da je u pozadini stari sukob čelnih ljudi državnog Suda i Tužiteljstva – Ranka Debeveca i Gordane Tadić, te da su razlozi osobni. Priopćenja, doduše, nisu izdata u njihovo ime, nego u ime institucija kojim rukovode. Sve je počelo reakcijom Tužiteljstva BiH, koje osuđuje zaključke državnog Suda koji su im dostavljeni. U njima se ukazuje na navodne tužilačke nepravilnosti u praksi, prilikom izuzimanja dokumentacije i izdavanju usmenih naredbi sudija za postupanje u predmetima. Tužilački kolegijum ubrzo je oštro reagirao.

    “Navedeni ‘zaključci’ predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužiteljstva BiH, u borbi za jačanje vladavine prava, te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava”, kažu iz Tužiteljstva BiH.

Sud im nije ostao dužan. Objašnjavaju da su samo htjeli da djelovanje Tužiteljstva vrate u zakonske okvire, te da se nikako ne radi o bilo kakvim opstrukcijama.

    “Posebno začuđuje zašto Tužiteljstvo izlazi u javnost s netočnim informacijama i krivim predstavljanjem stanja stvari. Sud ne uviđa drugi razlog nego pravljenje medijskog spektakla, koji ima za cilj narušavanje autoriteta i ugleda Državnog suda”, poručuju iz Suda BiH.

Interesantno je da glavna državna tužiteljica, Gordana Tadić, nije odgovorila na naša pitanja, a traženo pojašnjenje nije stiglo ni iz Suda BiH. O novim dešavanjima ne žele ni sudije ni tužitelji, čak ni oni pričljiviji. Oni koji prate rad pravosuđa smatraju da je ovo samo jedan u nizu pogrešnih poteza koji će dodatno oslabiti svakako poljuljano povjerenje građana.

    “Vrlo je važno da u ovom slučaju istjeramo stvari na čistac, odnosno da dobijemo vrlo pouzdane i precizne informacije o čemu se ovdje zapravo radi, koja je svrha i motiv ovakvog ponašanja”, ističe Srđan Blagovčanin iz “Transparency International BiH”.

Tužiteljstvo je zatražilo i reakciju VSTS-a kao i da se ispita što se to dešavalo na sjednici s koje su proistekli sudski zaključci. Ni predsjednik VSTS-a nije bio dostupan za komentar.

A dok se sudci i tužioci raspravljaju, pažnja javnosti skreće se s jedne bitne činjenice. To su svakako loši rezultati rada bh. pravosuđa, na koje s vremena na vrijeme ukazuju ne samo pojedini nosioci pravosudnih funkcija, nego i predstavnici Europske unije i međunarodne zajednice. Vrijedi podsjetiti da je tijekom prošle godine izrečena samo jedna presuda za visoku korupciju u predmetima koje vodi državno Tužiteljstvo. Bila je oslobađajuća. U istom periodu, više od 40 posto krivičnih prijava završeno je naredbom o neprovođenju istrage, piše BHRT.