Podijeli članak

Sudovi u Bosni i Hercegovini pretrpani su predmetima koji se odnose na neplaćene račune za komunalne i slične usluge. Sporovi se jednako vode i za pojedince i za tvrtke, a razlozi su sve manja platežna moć stanovništva koje između kupnje hrane i plaćanja računa bira ono bez čega ne može preživjeti, piše Večernji list BiH.

Granica siromaštva

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), 17,9 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi s primanjima nižim od 235 KM mjesečno, odnosno ispod linije koja označava kritično stanovništvo. To znači kako je svako šesto kućanstvo u našoj zemlji siromašno. Prema službenim podacima, oko 48 posto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, s mjesečnim primanjima oko 416 KM.

Pred Općinskim sudom u Sarajevu trenutno se vodi 11.820 predmeta protiv građana i pravnih osoba koji ne plaćaju račune. Ukupna vrijednost ovih potraživanja iznosi 5,8 milijuna KM, potvrđeno je za portal Fokus.ba iz tog suda. Najviše potražuje Sarajevostan, čak 2,3 milijuna KM, a slijede Sarajevogas (1,1 milijun KM), Toplane (milijun KM), KJKP Vodovod i kanalizacija (649.429 KM) i KJKP Rad (560.546 KM).

Dinamika rješavanja

“Što se tiče dinamike rješavanja ovih predmeta, sud je preuzeo sve, a u skladu s trenutačnim ljudskim kapacitetima da se ti predmeti što prije rješavaju. Ipak, broj predmeta po toj osnovi stalno raste te je nužno njihovo sustavno rješenje. Komunalna poduzeća moraju poduzeti aktivnosti u rješavanju problematike dugovanja po osnovi izvršenih komunalnih usluga.

Naime, potrebno je da se komunalna poduzeća dodatno angažira po tom pitanju i poduzmu sve da određeni dug za isporučenu uslugu naplati od dužnika prije nego što predmet dođe na sud” naveli su za Fokus.ba iz Općinskog suda u Sarajevu.

Smatraju kako bi većina građana platila izvršene komunalne usluge prije podnošenja tužbe na sud kada bi bili informirani da na sudu sebe dovode u nepovoljan položaj jer, osim iznosa za komunalne usluge, moraju snositi i odvjetničke troškove za sastav tužbe te za pristup na ročište najmanje jedanput. Građani moraju platiti i troškove sudske pristojbe, a što je nekad i 10 puta skuplje nego osnovni dug. U prošloj godini bilo je 58 parničnih predmeta male vrijednosti koji su završeni sudskom nagodbom.

“Stranke sudsku nagodbu pred sudovima mogu sklopiti svakoga radnog dana. Sudskom nagodbom spor se okončava pred prvostupanjskim sudom, brzo i učinkovito, uz minimalne troškove postupka, mirnim putem, bez daljnjeg odugovlačenja postupka. Stranke imaju odmah ispravu koja je pravomoćna i izvršna te koja ima snagu sudske odluke. Zaključenje sudske nagodbe najpogodniji je način rješavanja predmeta koji se odnose na sporove nastale iz gospodarskih, ugovornih, radnih odnosa te imovinsko-pravnih sporova nastalih iz obiteljskih odnosa, kao i predmeti male vrijednosti”, naveli su iz Općinskog suda u Sarajevu.