Podijeli članak

Kanadski sudac Robin Camp izjavio je da daje otkaz nakon 15-mjesečne istrage u kojoj je dokazano da je kriv za okrivljavanje žrtve tijekom cijelog suđenja, a njen silovatelj nikad nije optužen.

Naime, bizarno suđenje okarakterizirane su s nekoliko suludih sučevih izjava.

Camp je 2014. godine sudio Calgaryju Alexanderu Wagneru, optuženom za silovanje 19-godišnje beskućnice dok je sjedila na umivaoniku u kupaonici 2011. godine. Nije proglašen krivim ni na sljedećem suđenju prošle godine.

Prvenstveno, sudac se žrtvi nekoliko puta obratio s "optužena". Nadalje, žrtvu je upitao: "Zašto niste jednostavno spustili stražnjicu u umivaonik kako u vas ne bi mogao penetrirati?"

Na žrtvin odgovor kako je bila pijana, sudac je nastavio s maltretiranjem upitavši je "A ako su vam gležnjeve držale zajedno uske hlače, zašto niste jednostavno skupili koljena?" K tome je žrtvi dobacio kako "bol i seks ponekad idu jedno s drugim".

U izjavi istražnog vijeća stoji: "Vijeće smatra suca nesposobnim za obavljanje sudačkog posla zbog ponašanja kojim je očito duboko narušio koncept objektivnosti, integriteta i nezavisnosti sudačke uloge."

Njegov odvjetnik Frank Addario je rekao: "Njegovo ponašanje je posljedica neznanja, a ne zlonamjernosti. Puno radi kako bi ispravio svoj nedostatak znanja'', prenose Vijesti hr.