Podijeli članak

Vijeće Županijskog suda u Sarajevu donijelo je presudu pod brojem 65 0 P 314075 Gž kojom se potvrđuje ranija odluka Općinskog suda iz 2014. godine, u dijelu kojim je Stranka demokratske akcije BiH (SDA) osuđena zbog klevete o Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH (SBB).

Sudovi su obvezali SDA BiH da Radončiću isplati 1.000,00 KM na ime naknade štete zbog povrede časti i ugleda, jer su o njemu objavljene laži u pamfletu ove političke organizacije, koji je pod nazivom „Bosanska stvarnost” besplatno dijeljen uoči općinskih izbora u Bosni i Hercegovini u listopadu 2012. godine.

Općinski i Županijski sud u Sarajevu utvrdili su da je SDA u svojoj propagandnoj „novini” koja je služila za obračunavanje sa političkim protivnicima, objavila laž da je Radončić radio za UDBA-u i bio špijun pod kodnim imenom Šćepo. 

U nedavno donesenoj presudi, vijeće sudaca Županijskog suda zaključilo je da je prvostupanjski sud potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje i dao jasne i na zakonu zasnovane razloge kada je ustanovio da je o Fahrudinu Radončiću izneseno neistinito izražavanje.