Podijeli članak

Zdravku Mamiću ostaje sve manje manevarskog prostora. Zaključak je to koji se nameće nakon što se doznalo da je Ministarstvo pravde BiH u petak dobilo i službeni zahtjev za njegovo izručenje Hrvatskoj.

Zahtjev za izručenje nekadašnje alfe i omege hrvatskog nogometa prethodno je potpisao Dražen Bošnjaković, hrvatski ministar pravosuđa.

Da bi Mamić bio izručen Hrvatskoj, prvo taj zahtjev treba biti proslijeđen mjerodavnom sudu BiH, što će se dogoditi vjerojatno u ponedjeljak. Kada sud zaprimi zahtjev, zakazat će se ročište na kojem će se utvrditi je li hrvatski zahtjev za Mamićevo izručenje valjan. Drugim riječima, suci prvo moraju utvrditi je li djelo za koje je Mamić optužen u skladu sa sporazumom o međusobnom izručenju vlastitih državljana, koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012., a na snagu je stupio dvije godine kasnije. Mamić uz hrvatsko ima i državljanstvo BiH i, da bi bio izručen Hrvatskoj, djela za koja se tereti moraju biti počinjena u sklopu zločinačkog udruženja i moraju biti počinjena nakon potpisivanja sporazuma.

Formalno, s obzirom na to da USKOK Mamića i još nekoliko osoba tereti da su se udružili u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli oko 200 milijuna kuna te da su djela koja im se stavljaju na teret počinjena 2015., uvjeti za izručenje su zadovoljeni. No je li to uistinu tako, odlučit će bosansko-hercegovački sud. Ako odluče da su uvjeti za izručenje zadovoljeni, odobrenje za izručenje mora dati Josip Grubeša, ministar pravde BiH, piše Večernji list