Podijeli članak

Večeras se održalo drugo sučeljavanje predsjedničkih kandidata Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.

U jednoipolsatnoj debati kandidati su odgovarali na ukupno 40 pitanja, a pitanja u borbi za Pantovčak nisu se samo ticala politike nego i svjetonazora. 

Kao i u prvoj debati, dotakli su se odnosa s BiH, ali nisu komentirali položaj Hrvata u BiH. Tema je bio problem ekstremnih islamista u BiH te predstavljaju li oni prijetnju za Hrvate. 

- To prepoznaju mnogi, uključujući EU, Makron je govorio o tome. S tim problemom se treba suočiti, a ne ga negirati. Vratili su se borci iz Iraka, Sirije i drugih dijelova sa svojim obiteljima. BiH treba pomoći da zajedno s Hrvatskom i drugim državama EU da kroz razmjenu informacija u obavještajnom sektoru rješavamo takva pitanja - rekla je ona.

Milanović je istaknuo kako je ona kriva za pogoršanje odnosa s BiH.

- Odnose sa Sarajevom ste upropastili, upravo na ovom primjeru, mada su vas nazvali "kraljicom Balkana". Ja bih na vašem mjestu držao do toga - kazao je Milanović dodajući i da su, također, odnosi sa Slovenijom nikakvi, s Vučićem "famozni", a da su dobri s Orbanom.

Na pitanje predstavljaju li džihadisti u BiH prijetnju RH, Milanović je odgovorio:

- Vjerujem da SOA radi svoj posao. Džihadisti u BiH su realnost. Tu ne pomažu standardne mjere provedbe zakona. Kolinda je svojim nesmotrenim pričama pokvarila odnose sa zemljom u kojoj su većina muslimani. 

Aktualna predsjednica je istakla da "nema nikakvih problema s muslimanima".

- Nisam upropastila SOA-u, ne miješam se u njen rad - kazala je Grabar-Kitarović.

Milanović je rekao da se "Kolinda druži s ljudima koji kradu". 

- Ne govorim da ona krade, ali ona je ozbiljan problem za sistem nacionalne sigurnosti - kazao je Milanović.