Podijeli članak

Predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, koja je u Haagu prisustvovala izricanju pravomoćne presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kazala je da je doživotna kaznu zatvora za tog zločinca vrlo važna.

- Žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne. Da ima sto života i da su mu oduzeli sto života to ne može zadovoljiti pravdu i ne može se mjeriti s nanesenom boli - dodala je Subašić u izjavi za N1.

Mišljenja je da ovakva presuda znači i poruku mladim generacijama da se ne isplati biti zločinac, ali je to značajno i zbog činjenice da je Karadžić bio vrhovni komandant koji je naređivao.

Za nju se greška Tribunala u Haagu ogleda u tome što mu nije presuđeno za genocid u ostalih sedam općina Bosne i Hercegovine, ali je izrazila nadu da će to biti ispravljeno u pravomoćnoj presudi nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Ovaj događaj nazvala je historijskim, ali se i danas, kaže, gledajući ga u oči, zapitala što ga je navelo da počini sve te stravične zločine i osjeća toliku mržnju, prenosi Fena.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je izrekao presudu Radovanu Karadžiću kojom je proglašen krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine i osudio ga na doživotnu robiju.