Podijeli članak

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti/nauke (FMON) danas je u Sarajevu održan sastanak tima za pripremu prijedloga teksta zakona o studentskom standardu u Federaciji BiH.

Zahtjev za usvajanje tog zakona Vladi Federacije BiH uputilo je Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo, nakon čega je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti održalo inicijalni sastanak te formiralo Radnu grupu za pripremu prijedloga teksta zakona o studentskom standardu.

U međuvremenu, svoje prijedloge zakona dostavili su Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu te nadležno ministarstvo Unsko-sanske županije, a u narednom periodu trebao bi biti usuglašen zajednički prijedlog zakona.

Savjetnik federalnog ministra obrazovanja i znanosti Aldin Međedović kazao je FENA-i nakon današnjeg sastanka da je Ministarstvo, kad je riječ o studentskom standardu, nastojalo ponuditi platformu za izradu zakonskog okvira, uključujući sve relevantne aktere - predstavnike županijskih resornih ministarstava koja objektivno imaju nadležnost kad je riječ o obrazovanju, te studentskih centara, sveučilišnih, studentskih organizacija i udruga mladih.

Nastoji se, kaže, osigurati opći konsenzus koji treba dovesti do funkcionalnog rješavanja pitanja i problema u domenu studentskog standarda.
„Želimo da se kroz ovaj zakonski okvir stvori funkcionalan sustav koji će biti efikasan i efektivan u isto vrijeme i kreiran na osnovu mišljenja svih aktera kojih se to tiče. FMON je, u ovom slučaju, isključivo u poziciji koordinatora cjelokupnog procesa i tehničkog instrumenta putem kojeg predmetni prijedlog zakonskog rješenja treba biti upućen Vladi FBiH na usvajanje, a zatim u parlamentarnu proceduru“, kazao je.

Želja je, ističe Međedović, da se problemi ne rješavaju ad hoc, onda kad do njih dođe, nego da se djeluje i preventivno odnosno strateški, da postoji određeni plan aktivnosti, solidarnost i konzistentan okvir koji će omogućiti održivo djelovanje studentski centara.

„Predložit ćemo rješenje koje će biti usuglašeno između svih aktera kojih se ovo tiče. U narednih desetak dana očekuje se postizanje dogovora oko tog zakonskog rješenja, a na bazi toga išlo bi se u javne rasprave koje bi trebalo da budu organizirane u okviru svih studentskih centara odnosno sveučilišta  u FBiH. Studentske organizacije bi izravno trebale biti uključene u organizaciju javnih rasprava, a njihovi prijedlozi, komentari i sugestije adekvatno inkorporirane u zakonsko rješenje“, kazao je Međedović.

Nakon finalizacije javnih rasprava, a prije upućivanja Vladi FBiH na usvajanje i u parlamentarnu proceduru, dokument je potrebno uputiti na mišljenje Uredu za zakonodavstvo i usklađivanje s propisima EU te Ministarstvu financija.

Direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić kazao je FENA-i da bi, kao prijelazno rješenje, trebao biti uspostavljen fond za studentski standard kojim bi se sudionici u sufinanciranju smještaja i ishrane studenta obvezali da tehnički omoguće da se novac koji se izdvaja za studentski standard sakuplja na jedno mjesto i prosljeđuju studentskim centrima za izvršenu uslugu.

„Tako bismo, uslijed eventualnog otezanja donošenja zakona, barem imali prijelazno rješenje. Do ponedjeljka ćemo napraviti integralan tekst kojim se treba definitivno riješiti pitanje uvođenja u pravo svih studenata koji budu ispunjavali kriterije u skladu s kapacitetima domova, nivo i cijena usluge, te postotak sudjelovanja sufinancijera i studenata u cijeni. Taj zakon mora tretirati i druga pitanja poput stipendija, kredita i drugih stvari na koje studenti imaju pravo“, kazao je.

Direktor Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru Dragan Mikulić također smatra da bi formiranje fonda trenutno bilo najlakše, najbolje i najefikasnije rješenje.

„Mišljenja smo da bi najbolje bilo podržati formiranje fonda. Vjerujem da ćemo, uz dobru volju, do Nove godine završiti te aktivnosti oko formiranja fonda i riješiti se problema“, kazao je.

Precizirao je da bi bilo formirano upravno vijeće fonda u kojem bi bili predstavnici županija, studenata, studentskih centara i FMON-a, a sredstva iz tog fonda bi se ravnomjerno broju studenata povlačila za financiranje studentskog standarda.

Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici Dino Tihić, jedan od sudionika, nakon današnjeg sastanka mišljenja je da se ide u pozitivnom smjeru. Prioritet je da se što prije riješi situacija sa studentskim centrima jer je, kako je kazao, to slabost studentske populacije.

„Financijska stabilnost je neophodna za održivost studentskih centara. Situacija je različita od županije do županije, treba napraviti okvir da svi koordinirano funkcioniramo“, kazao je on.

Sudionici sastanka suglasni su da bi u BiH bilo prijeko potrebno jedno rješenje na nivou države ako se problem studentskog standarda želi istinski riješiti.