Podijeli članak

Savjetovalište za studente sastavnica je Filozofskog fakulteta koja je osnovana s ciljem pružanja različitih oblika podrške i pomoći studentima Sveučilišta u Mostaru. Savjetovalište za studente započelo je s radom u akademskoj godini 2014./2015., a njegove aktivnosti i usluge namijenjene su studentima svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

O studentskom savjetovalištu govorila je profesorica sa Studija psihologije doc.dr.sc. Arta Dodaj.

Možete li nam nešto više reći o Danima studentskog savjetovališta i koje aktivnosti će biti obuhvaćene?

- S osobitim zadovoljstvom najavljujemo Dane studentskog savjetovališta Sveučilišta u Mostaru organizirane povodom postojanja naše sastavnice na fakultetu od strane nastavnika i studenata Studija psihologije u Mostaru. Manifestacija će se održati od 15. do 17. listopada 2018. različitim događajima i aktivnostima na Filozofskom fakultetu u Mostaru. 

Kako da znam trebam li potražiti pomoć psihologa? Što u zadnje vrijeme ja činim u svom važnom odnosu? Bože zdravlja, bit će rokova: kako uspješno studirati? Anksioznost: Što možemo naučiti od pasa? Na ova i neka druga pitanja stručnjaci će pokušati odgovoriti na Danima studentskog savjetovališta. 

Svečanost otvaranja i predstavljanja programa rada Savjetovališta te aktivnosti na Danima studentskog savjetovališta započet će u ponedjeljak, 15. listopada 2018. godine, u 11 sati na Filozofskom fakultetu u Mostaru. 

Koje su poteškoće s kojima se studenti mogu obratiti studentskom savjetovalištu? 

- S obzirom na dosadašnje iskustvo rada, primjetno je da se studenti najčešće susreću s problemima s prijateljima, partnerima ili obitelji, kao i problemima u komunikaciji. Neminovno je da su zastupljene i poteškoće u organiziranju i izvršavanju obaveza, poteškoće u učenju, nedostatan osjećaj vlastite vrijednosti te poteškoće vezane uz loše vještine suočavanja u različitim stresnim situacijama.

Na koji način se studenti mogu obratiti savjetovalištu?

- Studenti se mogu obratiti Savjetovalištu za studente putem službene web stranice http://savjetovaliste.sum.ba/ odabirom poveznice  Rezervacija- Dogovorite svoj prvi sastanak.

Što biste poručili studentima da ''razbiju'' predrasude i započnu koristiti usluge savjetovališta?

- Odgovorila bih na ovo pitanjem što radimo ako sumnjamo da nam je kost slomljena ili napukla? Vjerujem da se odmah obratimo liječniku za pomoć. Međutim, zbog stanja duboke žalosti često vezane s nenadoknadivim i značajnim gubitkom rijetko se obraćamo zdravstvenoj službi. Vjerujem da se ne javljamo zbog stigme koja prati osobe sa psihološkim poteškoćama.  Međutim, spremnost za upuštanje u rad sa psihologom samo ukazuje da u nama postoji zdravi dio ličnosti koji nas vuče prema važnoj promjeni. 
Kada prepoznamo da se već duže vrijeme ne osjećamo dobro i da zbog toga ne funkcioniramo u određenim, nama važnim, životnim područjima posjet stručnjaku samo je znak da želimo brinuti o sebi i pronaći način kako iskoristiti naše snage i kapacitete koje posjedujemo.