Podijeli članak

Nakon ljetne pauze studenti se polako vraćaju u Mostar i pripremaju za novu akademsku godinu. Sukladno tome, počela je utrka za smještajem. S obzirom da je broj studenata u padu zadnjih godina, gužve su nešto manje, ali to ne znači kako je lakše doći do odgovarajućeg ili željenog smještaja. Osobito kada se govori o Studenskom centru Sveučilišta u Mostaru.

Centar svake godine bilježi znatno više zahtjeva za smještaj od postojećih kapaciteta. Razlog tomu je što za 159 maraka mjesečno studenti dobiju smještaj, tri obroka dnevno, grijanje i toplu vodu 24 sata dnevno, internetske i kablovske priključke i brojne druge pogodnosti. Vodstvo Studentskog centra zadnjih nekoliko godina je uložilo dodatne napore i osiguralo da veći broj soba imaju hladnjak i klima uređaj, što je znatno poboljšalo uvjete života u Centru. Studenti starijih studijskih godina već su se smjestili u svoje sobe a brucoši očekuju rezultate natječaja koji će kako su nam kazali iz Uprave centra, biti objavljeni sutra.

S druge strane, na tržištu nekretnina u Mostaru se nalaze stotine stanova koji se nude studentima. Naravno, cijene su različite i ovise od lokaciji. Prema oglasima koji se mogu pronaći u medijima, cijene se kreću od 150 KM po osobi do 250 KM bez uključenih režija i prehrane. Rijetki sebi mogu priuštiti skuplji smještaj i pitanje je koliko im je on uopće potreban.

-Ali govorimo samo o cijeni stana. Npr. meni i dvjema prijateljicama je ponuđen stan na Bijelom Brijegu od nekih 70 četvornih metara i cijena je 450 maraka. Tome treba dodati i cijenu režija, što u konačnici znači da ćemo plaćati oko 200 maraka mjesečno po osobi. Studentski život u stanu je skuplji nego u studentskom domu i to dvostruko. Zato se većina studenata prvo "bori" za mjesto u Studentskom centru, a ako ne uspiju, onda traže privatni smještaj - ističe jedna naša sugovornica.

Dok nam ona govori o cijenama stanova na Bijelom Brijegu, smještaj nešto bliže fakultetu je još skuplji. On se u npr. ulici Leopolda Mandića stan veličine 50-ak četvornih metara za dvoje studenata platit će te 400 maraka. Ako tome dodate režije, cijena se penje na 500 maraka, što znači 250 maraka po osobi. Iako broj studenata pada, cijene nemaju takav trend, odnosno, ostaju iste i očekuje se kako će tako biti i ove akademske godine.

Na kraju se dolazi do zaključka kako je i ove godine smještaj u Studentskom centru više nego dvostruko jeftiniji nego privatni smještaj. Zato se u budućnosti razmišlja o proširenju Studentskom centra, ali sve ovisi od financijskih mogućnosti za realizaciju ovoga projekta. Sigurno je samo kako potreba postoji i kako su zahtjevi za smještaj daleko veći od postojećih kapaciteta.