Podijeli članak

Analitičko bonitetna kuća Bisnode BH, u suradnji s Vladom Županije Zapadnohercegovačke, održala je poslovni susret u četvrtak u hotelu Park u Širokom Brijegu na temu ''Bonitetna izvrsnost kompanija'', kao prilika za predstavljanje rezultata poslovanja ŽZH s posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne kompanije, njihov doprinos uspjesima poslovanja i značaj za razvoj ove Županije.

''Ovo je drugi susret koji organiziramo zajedno i nadamo se da će postati tradicija - lijepo druženje koje će, ne samo pokazati rezultate i postignuća gospodarstva i istaknuti najbolje, već i učvrstiti vezu javnog i privatnog sektora Županije'', navode iz spomenute analitičke kuće.

Ministar gospodarstva u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar, u svom obraćanju kratko se osvrnuo na stanje u gospodarstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj te u sažecima predstavio programe poticaja, kao i neke od aktivnosti koje provodi ministarstvo na čijem je čelu.

''Strategijom razvitka Županije Zapadnohercegovačke želimo stvoriti ekonomski jaku županiju baziranu na razvoju malog i srednjeg gospodarstva, poljoprivredi i turizmu. Povećanje broja pravnih subjekata i smanjenje nezaposlenosti u našoj županiji, a koja se nalazi u državi čije su medijske naslovnice prepune negativnih vijesti, svjedoči o perspektivi našeg gospodarstva. Nastavkom suradnje javnog i privatnog sektora nastaviti ćemo pozitivni gospodarski rast'', izjavio je ministar Sesar.

Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za Europske integracije, osvrnuo se kratko na aktualne statističke pokazatelje u Županiji Zapandohercegovačkoj kao i na aktivnosti Vlade na kreairanju strateškog okvira za razvoja Županije Zapadnohercegovačke, te kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja u Županiji.

Nakon predstavljenih uspjeha gospodarstva, predstavnicima bonitetno izvrsnih kompanija uručen je Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda kvaliteta poslovanja kompanije, njezine izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju, piše Bljesak.info.

Certifikat bonitetne izvrsnosti preuzelo je ukupno 17 kompanija, od toga 12 iz Županije Zapadnohercegovačke te ostalih pet za kompanije iz susjedne HNŽ i HBŽ.

Sedam tvrtki iz Širokog Brijega koje su preuzele certifikat su: TT- Kabeli d.o.o., Chemo Commerce d.o.o., San Marino d.o.o., EZ Engineering d.o.o., Dual-Mont d.o.o., Europapier - Hercegtisak d.o.o. i Sarteks d.o.o.; dvije iz Gruda - Franck Trgovina d.o.o. i A.S.P.I. d.o.o; dvije iz Ljubuškog - Džajić Commerce d.o.o. i T&D Company d.o.o.; zatim BINVEST d.o.o. iz Posušja; te iz susjednih županija Drvopromet iz Tomislavgrada, Vrtlarija Šarić d.o.o. iz Livna te iz Mostara Ceste d.d., Studentski centar d.o.o. i ZIK d.o.o.Certifikat bonitetne izvrsnosti je izuzetno priznanje kojim kompanije dokazuju u domaćoj imeđunarodnoj poslovnoj zajednici da su kvalitetan i siguran poslovni partner, jer bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta. Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti ističe certificirane kompanije u njihovom okruženju istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj s kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80% a zapošljavaju 59% ukupno zaposlenih u BiH.

Samo 3,8% kompanija u BiH imaju zlatnu bonitetni uzvrsnost, koji označava nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Poslovanje kompaija ŽZH i bonitetno izvrsni u brojkama

U ŽZH prema financijskim izvješćima za 2018. predanim agenciji FIA, posluje 1.208 kompanija koje kreiraju 3,63 milijardi KM ukupnih prihoda, 598 milijuna KM prihoda od izvoza; 285 milijuna KM neto dobiti i imaju 15.567 uposlenih.

Najviše tvrtki je u trgovini 35%, slijedi prerađivačka sa 18,5% i građevinarstvo sa 6,5%, a najviše tvrtki spada u kategoriju malih 83,8%. Prema ukupnom prihodu i izvozu sa 38% u ŽZH prednjači Široki Brijeg, slijedi Posušje sa 26% prihoda i 37% izvoza.

Kada su u pitanju troškovi, ŽZH pokazuje slijedeće: trošak bruto plaća u 2018:289,5 milijuna KM, amortizacije: 93,8 milijuna KM i kamata po osnovu poslovnih zaduženja: 20,9 milijuna KM.

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u ŽZH 31,5% su izvrsne, a one ostvaruju gotovo 88% prihoda i 91% dobiti županije te zapošljavaju 77% ukupno zaposlenih županije.

Bisnode BH

Analitičko bonitetna kuća Bisnode BH pripada grupaciji Bisnode, vodećem europskom ponuđaču poslovnih informacija i analitičkih rješenja, sa sjedištem u Švedskoj, koja zapošljava 2.100 ljudi u 19 zemalja Europe.

Bisnode pruža podršku kompanijama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja I upravljanja odnosa s postojećima, zahvaljujući integriranim i kvalitetnim podacima, na osnovu kojih razvijaju platforme za donošenje odluka koje će pomoći kompanijama da automatiziraju svoje poslovne procese i donose odluke na osnovu podataka. Bisnode je najveći partner kompanije Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućavaju informacije o više od 250 milijuna kompanija iz 220 zemalja svijeta.