Podijeli članak

Jednoj studentici izrečena suspenzija od 12 mjeseci zapravo znači gubitak prava na studiranje. Ostala su joj dva ispita, a ima rok za završetak studija do 30. rujna


Tri studentice zagrebačkog Ekonomskog fakulteta su se na Facebooku obrušile na rad referade zbog čega je protiv njih pokrenut stegovni postupak. Studentice su dobile opomenu pred isključenje te suspenziju od šest, devet i 12 mjeseci. 
Također, Stegovno povjerenstvo ih nikad nije pozvalo na raspravu, što je po Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata trebalo učiniti, već su im samo na kućnu adresu poslali odluku o izricanju stegovne mjere, piše portal srednja.hr.
Korisnik s lažnim imenom objavio je 9. rujna post u Facebook grupi EFZG Zagreb koji je glasio ovako: "Ovim putem želio bi se naje*** majki svim onim polupismenim nakaradnim dro***, koje rade u referadi i troše moje dragocjeno vrijeme". Njegov identitet nikada nije otkriven, ali zato je identitet studentica koje su odlučile ostaviti svoj komentar na tu objavu i još jedne njihove kolegice na sličnoj grupi. Voditelj referade Robert Fišić pokrenuo je postupak protiv njih. 

 Studentice koje su kažnjene nikada nisu vidjele niti dobile prijedlog za pokretanje stegovnog postupka, niti im je Stegovno povjerenstvo u službenom pozivu na obranu navelo za što ih se tereti. Jedina naznaka bio je poziv u referadu gdje im je voditelj Fišić dao isprintane komentare iz Facebook grupe te rekao pred 'svjedokinjom' Jasminom Trinajstić da će pokrenuti stegovni postupak jer je njima dosta da se blate djelatnici u referadi - rekao je savjetnik u uredu studentskog pravobranitelja Ivan Tomljenović. 


odao je kako u komentarima dvije sankcionirane djevojke nije bilo nikakvih uvreda, a jedino je ona koja je na kraju dobila najmanju kaznu jer se pokajala, napisala psovku u komentaru. 
Jednoj studentici izrečena kazna zapravo znači gubitak prava na studiranje. Ostala su joj dva ispita, a ima rok za završetak studija do 30. rujna. Dakle, suspenzija znači istek tog roka i nemogućnost polaganja ispita, a time i diplomiranja.