Podijeli članak

Marija Pehar, Marijana Palac i Katarina Marušić, studentice diplomskog studija  Prehrambeno inženjerstvo na APTF-u Sveučilišta u Mostaru, osim što svoje studentske dane provode izvršavajući obveze na fakultetu  pronađu  vremena i  za bavljenje znanstvenim istraživanjem. 

Prošle akademske godine uz financijsku potporu Sveučilišnog studentskog zbora provele su na Sveučilištu veliko istraživanje na temu „Unos skrivene soli i šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru“ koje je provedeno na 146 studenata sa različitih fakulteta putem jednokratnog anonimnog upitnika. 

Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slatkim i slanim okusima. Rezultati istraživanja su pokazali da većina studenata konzumira umjereno slanu hranu te uz slanu hranu kombiniraju zaslađene napitke koji sadrže veliki udio šećera ( tzv. skriveni šećer). 

Najčešće korišteni zaslađivač je bijeli šećer te je uočena učestalija konzumacija čaja bez šećera u odnosu na kavu bez šećera. Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su poster prezentacijom na 9. međunarodnom znanstveno-stručnom skupu „Hranom do zdravlja“ koji se održao u Osijeku.

Ove akademske godine, studentice idu korak dalje te na  temelju provedenog istraživanja žele utvrditi učestalost konzumacije odabranih vrsta hrane i pića te koji su od njih najznačajniji izvori soli i šećera. Obrada podataka je u tijeku, a do sada obrađeni podaci su zabrinjavajući te se studentice nadaju da će ovo istraživanje potaknuti na što više edukativnih sadržaja o izvorima skrivenih soli i šećera, ali i o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. 

Obrađeni podaci će biti predstavljeni na 5. međunarodnom kongresu nutricionista koji se u studenom održava u Poreču.  Pored ovog kongresa, studentice se spremaju i za 10. međunarodni znanstveno-stručni skup „ Hranom do zdravlja“ koji se održava u Tuzli, a na kongresu će  predstaviti rezultate o količini unosa kofeinskih napitaka kod studentske populacije Sveučilišta u Mostaru.

Ovim putem studentice se zahvaljuju svojoj mentorici, prof. dr. sc. Danieli Čačić Kenjerić, profesorici s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku  te Sveučilišnom studentskom zboru koji je i ove godine prepoznao važnost ovog istraživanja i svojom novčanom potporom omogućio nastavak provođenja ovog istraživanja.