Podijeli članak

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu uputio je otvoreno pismo Kriznom stožeru u FBiH i ostalim nadležnim za smještaj bh. državljana koji dolaze iz Italije u sobe studentskog doma na Bjelavama.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Studentski parlament poziva Krizni stožer FBiH da promijeni odluku i bh. državljane iz Italije smjeste u drugi smještaj, umjesto u studentski dom na Bjelavama. Ono što je podiglo veliku paniku i pomutnju među studentima jeste najava koja je došla noć prije dolaska gostiju, o pretvaranju njihovih soba u karantenu. Da bi problem bio još veći, studenti su zabrinuti za svoje stvari koje su ostale u njihovim sobama.

Da bi apsurd bio veći, Krizni stožer FBiH poziva na izbjegavanje socijalnog kontakta kao mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, a upravo njihova odluka će rezultirati prisustvom nekoliko stotina studenata na malom prostoru koji dolaze u svoje sobe po stvari. Ovakvim tretmanom, nadležni šalju poruku domaćim studentima o njihovom odnosu prema nama.

Poručujemo nadležnim da ovako brzo donošenje odluka nije dobro i da nanosi veliku štetu studentima. Danas će veliki broj studenata iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine doći po svoje stvari, te će koncentracija njih nekoliko stotina povećati mogućnost širenja zaraze, koju potencijalno mogu odnijeti u svoje porodice i lokalne zajednice. Pitamo se što se dobija sa ovakvim nepromišljenim odlukama.

Kao što su kolege iz domova već naglasile, njima ne bi bio problem da ustupe svoje sobe, da im se to na vrijeme najavilo, kako bi mogli sigurno, u manjim grupama doći po svoje stvari.

Apeliramo na Krizni štožer FBiH i sve ostale koji su nadležni da probaju naći adekvatniji smještaj za naše državljane koji dolaze iz Italije. Nadamo se da u budućnosti neće donositi odluke bez konzultacije sa studentima, kao ni odluke koje će ići u štetu studenata.