Podijeli članak

 

Otvorene su aplikacije za razmjene za studij na drugim Sveučilištima. Svi zainteresirani mogu se javiti u Ured za međunarodnu suradnju pri Studentskom zboru ili u Ured za međunarodnu suradnju na svojim fakultetima i rektoratu. Razmjene sa sobom nose pozitivne strane. Od učenja stranih jezika, upoznavanja novih kultura, stjecanja novih prijateljstava, radnih i studijskih iskustava sve do bezbroj putovanja i otvaranja novih vidika.

Iskustva studenata koji su otišli na međunarodnu razmjenu su šarolika. Od postojanja Ureda za međunarodnu suradnju uspostavljeno je više od 50 razmjena od čega većinu čine razmjene omogućene od strane studentskih organizacija. Jedina negativna stvar može biti gubitak rokova i propuštena nastava. Ali u svakom slučaju je vrijedno toga jer se međunarodna iskustva u životopisu jako vrednuju (u ozbiljnim poduzećima).

Vlada mišljenje da se mostarski studenti rijetko odlučuju otići na razmjenu. Koordinator Ureda za međunarodnu suradnju Studentskog zbora Mario Lasta demantirao je takve navode: „Ne bih rekao da se naši studenti rijetko odlučuju otići na razmjenu. Ta informacija nije  u potpunosti točna. U zadnje vrijeme se vidi pozitivni pomak što se tiče zainteresiranost studenata za odlazak na razmjene.“

Lasta je zahvalio studentima koji su prvi probili led i proširili svoja pozitivna iskustva među ostale studente koji se sve više odvažavaju na odlazak na razmjene. Koordinator Ureda za međunarodnu suradnju Studentskog zbora objasnio je kako je problem više u količini razmjena koje postoje i na kojim fakultetima su dostupne.

Što se samog prijavljivanja tiče uvijek je bitno konsultirati se sa osobama koji su već prolazili procese aplikacije i općenito sa osobama koje imaju iskustva u razmjenama. Bitno je biti detaljan i aplikaciju ozbiljno shvatiti. Aplikacije su eliminacijske pa se često za najsmješnije greške ili nepotpuno popunjene dokumente dobiva odbijenica. Aplikacije treba pripremiti na vrijeme i temeljito te na koncu uvijek dati nekome da pregleda.

Vrste razmjene

Postoje dvije vrste razmjena: one za odlazak na stručnu praksu i one za odlazak na drugo Sveučilište u cilju studiranja semestra ili više van zemlje. Stručne prakse Vam daju mogućnost stjecanja radnog iskustva u struci i prije završetka studija dok studij na drugom Sveučilištu daje uvid u druge sustave obrazovanja. Sve razmjene imaju zajedničko mnogo putovanja, stjecanje novih prijatelja, snalaženje u novim sredinama te naravno učenje stranog jezika, najčešće engleskog.

Priznavanje predmeta na Sveučilištu

Na početku join-eu-see i sličnih razmjena postojao je problem ne priznavanja predmeta. „Smatramo da je problem u našem obrazovnom sustavu gdje su predmeti po semestru fiksni. Budući da se prije samog odlaska na razmjenu potpisuje „learning agreement“ gdje se fakultet slaže sa vašim odabranim predmetima za studij, mislimo da se trebaju priznavati“,-kazao je Lasta.

„Ovim putem bi ohrabrio sve studente da skupe hrabrosti i odu na razmjenu. Da stečena znanja i iskustva donesu na naše Sveučilište i sudjeluju u izgradnji našeg društva. Da otvore svoje vidike i razvijaju svoje kritično mišljenje te se time izgrađuju kao osobe“-poručio je studentima Mario Lasta te obećao da će Studentski zbor zajedno s rektoratom Sveučilišta i studentskim organizacijama raditi na većem broju kvalitetnih razmjena.

Studentske organizacije koje se bave razmjenama su:

AIESEC - http://aiesec-mostar.com.ba/
BoHeMSa - http://bohemsa.org/
IAESTE - http://www.iaeste.ba/contact.html


Pogled.ba