Podijeli članak

U kakvim studentskim domovima žive i uče studenti u Sarajevu?

Trošne i dotrajale zgrade, hladne prostorije, ishrana nije najbolja, a inače nemalom broju studenata, vjerovali ili ne, država duguje novac, točnije Sarajevska županija. Nadležni govore da rade na rješavanju problema.

-Izdvojio bih tri glavna problema: ishrana u studentskim domovima, i u Nedžarićima i Bjelavama, povrat novca studentima i utopljavanje objekta – navodi Almedin Žužo, potpredsjednik Udruženja studenata Studentskog centra u Sarajevu.

Studenti kažu da ne traže mnogo, već samo osnovne uvjete za život. Ne žele davati dodatni novac za hranu i donositi vlastite grijalice.

Pandemijom koronavirusa studentski domovi su postali izolatoriji, studenti primorani da napuste prostorije, no već unaprijed uplaćeni novac nisu dobili nazad. Bez obzira na plaćanje, normalnih uvjeta za život nemaju.

-To nisu uvjeti za život kakav odgovara budućim akademskim građanima. WC-i su zajednički i s plafona padaju dijelovi – kaže Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA.

Zajedničkim snagama se nadaju da će uspjeti ostvariti svoje ciljeve, a, kako kažu, u krajnjem slučaju spremni su i na tužbu ukoliko njihov novac ne bude vraćen. S druge strane, u ovakvim uvjetima ne mogu ni učiti, a ugroženo je i njihovo zdravlje.

-Zdravlje studenata bi trebalo biti na prvom mjestu. Trebaju se izdvojiti značajna sredstva. Ti studenti će svoje znanje, zato što država nije brinula o njima, ostavljati negdje drugdje. I to su problemi koji se vežu jedan za drugi – ističe Inela Subašić, predsjednica Komisije za studentski standard i praksu SPUS-a.

Nadležni smatraju da nema mjesta za primjedbe u ishrani, jer su sve namirnice nadomještene. Također, realizaciju projekta o utopljavanju će početi na proljeće, a očekuju i da povrat novca Vlada SŽ-a studentima izvrši u što skorijem periodu.

-Točno je da su neke od zgrada dotrajale, ali u proračunskoj 2020. godini Ministarstvo prostornog uređenja SŽ-a provodi projekt utopljavanja nekih zgrada. U tom projektu smo i mi i oni imaju obvezu provesti proceduru javnih nabavki – izjavio je Muhamed Omerović, direktor JU Studentski centar Sarajevo.

Udruženi studenti neće odustati dok svoje probleme ne riješe i dok im ne budu osigurani normalni uvjeti za rad, a nadležni, kako kažu, djeluju kako bi im udovoljili i omogućili uvjete studiranja.

-Mi ćemo se boriti koliko možemo, a njihovo je da riješe problem – poručuje student Almedin Čvorak.

VIDEO PRILOG MOŽETE POGLEDATI NA LINKU.