Podijeli članak

Da izvrsnost nije odlika samo onih koji žive u savršenim uvjetima, svake godine pokazuju i dokazuju studenti stanari Studentskog centra u Mostaru (SCM), dobitnici rektorovih nagrada Sveučilišta u Mostaru.

Predrasudu da se u studentskim domovima ne može učiti i ove godine razbili su studenti SCM-a. Njih pet od ukupno 25 dobitnika rektorove nagrade za 2014./2015. godinu, u petak 4. prosinca 2015., dobilo je priznanje kojim će se ponositi cijeli život. Priznanje koje im je uručila rektorica Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Ljerka Ostojić dokaz je izvrsnosti studenata koji žive i uče u velikom kolektivu i ponos SCM-a.

'Šlag na torti'

Student I. godine diplomskog studija matematike i fizike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Marko Galić dobio je rektorovu nagradu za najbolji prosjek ocjena - 4.92, kaže kako u domu nije bučno i nije realna. "Nepisano je pravilo da posljednjih godina, o kojoj god se nagradi radi, od Federalnog ministarstva obrazovanja, dekanova nagrada ili rektorova, obvezno barem od tri do pet, ili čak više studenata bude upravo iz doma. To je ogroman broj s obzirom da u Mostaru ima oko 14.000 studenata, a u domu ih je 400. Kad usporedimo brojke, to je jako velik broj nagrađenih stanara", kaže nam ovaj student porijeklom iz Širokog Brijega. 

Marko dnevno izdvoji tri do četiri sata na učenje i vježbanje, a geslo kojim se vodi, kaže, je: 'Tko hoće nađe način, tko neće nađe izliku'. "Moram pohvaliti i svoje profesore na fakultetu koji su vrhunski stručnjaci, a rektorova nagrada je svakako svojevrstan šlag na torti", kazao je u izjavi za Pogled.ba.

'Rad u velikom okruženju predstavlja nikakav problem'

Ivanu Tomiću iz Tomislavgrada, studentu treće godine preddiplomskog studija na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, koji je postigao odličan prosjek ocjena od 5,00, ovo je treća nagrada koja mu odaje fakultetsko priznanje. Naime, prošle godine Tomić je dobio dekanovu nagradu, ali i onu Federalnog ministarstva obrazovanja. Ove godine imao je čast dobiti i rektorovu. "Trebalo je dosta truda, muke i odricanja, ali sve se može kad se pravilno rasporedi vrijeme i napravi dobar plan učenja. Ovo je još jedna potvrda i priznanje. Rektorova nagrada je zaista krajnja instanca od svih ovih nagrada."

Tonina Ibrulj, studentica III. godine preddiplomskog studija Engleski jezik i književnost i filozofija na FIlozofskom fakultetu sve je očarala svojim pozdravnim govorom na dodjeli nagrada, a u izjavi za Pogled.ba kazala je kako joj svakodnevni rad u velikom okruženju ne predstavlja nikakav problem. "Onaj tko hoće, uvijek će naći vremena i organizirat će se tako da može sve stići. Nekad učim sat vremena, nekad dva sata, a nekad posvetim samo 15 minuta ponavljanju ili prepisivanju bilješki, jednostavno svaki dan pomalo, a znanje dolazi kao rezultat svakodnevnih napora i rada. Rektorova nagrada mi jako puno znači. Iza nje stoji jako puno rada, zalaganja, odricanja i žrtve. Ovih pet minuta slave je priznanje za sav taj rad i dokaz da je netko prepoznao i taj potencijal i muku i da će to na neki način uroditi plodom", kazala je Ibrulj koja dolazi iz Ljubuškog. 

FSRacing teamu prizanje za promicanje Sveučilišta u Mostaru

Rektorovu nagradu za promicanje Sveučilišta u Mostaru i Fakulteta strojarstva i računarstva dobili su članovi FSRacing teama koji su sami, u radionici FSR-a, napravili bolid 'Poskok' s kojim su predstavili Sveučilište na međunarodnom studentskom natjecanju u Češkoj. 

Student Dejan Jurišić iz Viteza, član FSRacing teama kaže kako mu ova nagrada jako puno znači za budućnost, u smislu zapošljavanja. "Nagrada je velka prednost i pohvala. To se ne može opisati riječima, a cijelom timu je ona veliko zadovoljstvo", kazao je Jurišić koji se zahvalio i SCM-u zbog besplatnog smještaja koji su dobili u ljetnim mjesecima dok su završavali projekt bolida.

Član FSRacing teama Martin Mikulić kaže kako mu rektorova nagrada znači zaista jako puno. "Najviše zbog priznanja da ono što sam radio nije bilo uzalud. Napokon se isplatio sav uloženi trud", kazao je ovaj Širokobriježanin koji vrijeme provodi učeći u čitaonici koja je, kaže, savršeno mjesto za učiti.

Pred ovim mladim ljudima stoji perspektivna budućnost, a SCM-u je ponos i priznanje da su ovi izvrsni studenti iz cijele Bosne i Hercegovine dio njihovog kolektiva.

K.J./Pogled.ba