Podijeli članak

Tagovi

Tamara Jovović, specijalista dermatovenerologije, kazala je danas za N1 da je potrebno izbjegavati solarij jer su posljedice moguće već nakon jednog izlaganja.

Kako je kazala, traže se razni izgovori zašto bi solarij trebalo koristiti.

''Ono što bih ja rekla, što većina građana ne zna, jest da je dovoljno samo jedno izlaganje u solariju da dođe od povećanog rizika. Postoje određeni mitovi, ako uzmete u obzir jačinu sunca na Mediteranu izloženost u solariju je pedeset puta veća. Druga stvar jest što se smatra da je to dobro zbog vitamina D. Traže se izgovori. Morate znati koja je najrizičnija populacija. To su osobe svijetle puti, osobe ispod 18 godina i naravno osobe koje u svojoj obiteljskoj anamnezi imaju nekoga tko je imao karcinom kože'', rekla je.

Savjetovala je da se solarij ipak ne koristi i da se ''apsolutno izbjegava''.

''Dovoljno je jedno izlaganje da dovedete do mogućnosti pojave karcinoma. Potrebno je, koliko je to moguće, izbjegavati solarij. Vrlo rijetko se koristi i zaštita za oči, a maligni melanom ne nastaje samo na koži nego i na sluznicama. Krema i zaštita nisu zaštita od negativnog utjecaja. U principu, apeliram na sve ljude da apsolutno izbjegavaju solarij'', dodala je gošća N1 televizije. 

Naglasila je da nestručno korištenje solarija može imati brojne posljedice.

''Imala sam dosta pacijenata koji su razvili razne vrste gljivičnih infekcija zbog neadekvatnog korištenja solarija', zaključila je.