Podijeli članak

Način na koji vaše dijete sjedi važniji je nego što mislite. Primjerice, prema mišljenju stručnjaka iz Pediatric Therapy Centera, popularni sjedeći položaj W može biti štetan za kasniji razvoj djeteta. 

Ovakvo sjedenje tipično je za djecu dok se igraju i dobro je kada se gleda iz perspektive fleksibilnosti, no dugoročno ponavljanje sjedenja u ovoj poziciji može ostaviti teže ortopedske komplikacije ako se događa tijekom godina kada je dijete u razvoju, ističu stručnjaci.Prema Pediatric Therapy Centeru, djeca koja sjede u tom položaju nakon druge godine možda neće pravilno razviti temeljnu snagu i ravnotežu koja im je potrebna za određene motoričke sposobnosti, poput skakanja i trčanja. Sve to može dovesti i do napetosti mišića u nogama, kukovima i gležnjevima, ali i do dislokacije kuka.

Odvikavanje od ovakvog sjedenja neće biti lako jer dijete tako osjeća određenu sigurnost i stabilnost, ali svakodnevno ga treba podsjećati da sjedne u drugačiji položaj, savjetuju liječnici, prenosi Index.