Podijeli članak

Argentinska doga je pas koji je nastao u argentinskom laboratoriju miješanjem čak deset različitih pasmina. Radi se o jakoj životinji koja može doseći težinu od 40 do 60 kilograma i često se koristi u lovu na veliku divljač, kao što su pume i divlje svinje. Ujedno su jako zaštitnički nastrojene prema vlasnicima, a imaju vrlo nizak prag tolerancije prema drugim psima.

Ovo je kratki opis koji je Jutarnji dobio u razgovoru s kinolozima, veterinarima i uzgajivačima te pasmine, a već iz ovih nekoliko rečenica jasno je kako se radi o moćnom psu s kojim treba postupati s velikom odgovornošću i disciplinom. Ako to izostane, dogodi se tragedija poput ove iz Repaša gdje je argentinska doga ugrizla dijete od 39 dana. Veterinarka Silvija Rakočević iz veterinarske ambulante Goldi smatra kako je u tom incidentu doga branila svoj teritorij.

- Doge, kao i rotvajleri, jako su nepredvidive pasmine koje treba s velikim oprezom držati u blizini djece jer oni bez problema mogu napasti vlasnika ili nekoga iz obitelji. U ovom napadu najvjerojatnije je psu došlo do neke malfunkcije u mozgu gdje se on počeo osjećati ugroženo zbog mirisa djeteta te ga percipirao kao plijen.

To se naziva teritorijalna agresivnost i u takvim situacijama pas ne prepoznaje da je u pitanju dijete vlasnika, zbog čega je izrazito važno da se prije dovođenja djeteta u dom sa psom donese neka pelena ili komad odjeće kako bi se pas naviknuo na miris novog bića u kući - objašnjava Rakočević.

U ovom su slučaju roditelji imali jako veliku sreću jer je čeljust argentinske doge toliko snažna da može lomiti kosti ne samo ljudi nego i divljih svinja, pa je dijete veoma sretno što je preživjelo ugriz.

O samoj naravi argentinske doge još nam je više ispričao Arsenio Ilić koji već pet godina u Lučkom uzgaja tu vrstu pasmine. Kako nam je ispričao, oni su puno agresivniji od drugih pasa te imaju niski prag tolerancije prema drugih pripadnicima svoje vrste, no navodi da nisu opasni za ljude ako su dobro odgojeni.

- Oni su prvenstveno psi za lov i lovci ih koriste za lov na divlje svinje jer svojom snagom mogu parirati tako velikoj životinji te ju zadržati do dolaska lovca - kaže Ilić koji ih uzgaja već pet godina.

Cijena kvalitetne argentinske doge kreće se oko 5000 kuna i pasmina nije toliko zastupljena u Hrvatskoj, a prema zakonu nije dozvoljeno da ih se koristi za lov. To su nam potvrdili i u Hrvatskom kinološkom savezu te su nam odmah objasnili kako će izgledati sudbina doge koja je napala dijete.

Prvo će policija poslati prijavu veterinarskoj inspekciji, koja će izići na teren i utvrditi je li pas opasan. Naime, prema Pravilniku o opasnim psima, argentinska doga ne spada u kategoriju opasnih pasa, nego su u njoj navedene samo pasmine terijera tipa bull, no ako inspekcija utvrdi da postoje elementi ugroze za okolinu, onda će i ta doga potpasti pod uvjete Pravilnika.

Ipak, Bojan Mataković, tajnik Saveza, smatra kako je do incidenta došlo zbog neznanja vlasnika.

- Bez potpunih podataka teško je dati točnu procjenu, no poznato je da je za takve pse potrebna čvrsta ruka i odgovoran vlasnik koji će znati postaviti autoritet. U ovom konkretnom slučaju vlasnici vjerojatno nisu postavili dobar odnos između psa i djeteta, što je rezultiralo ovim incidentom - smatra Mataković, piše Jutarnji list.