Podijeli članak

Organizatori velikog stručnog skupa „MediCon 2015“, koji će se održati u Tuzli u razdoblju od 30.10.-01.11.2015. godine, višemjesečne pripreme  za Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine privode kraju.

Projekt Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli „MEDICUS“, koji će nakon više od dva desetljeća na jednom znanstvenom skupu u Tuzli okupiti studente medicine iz raznih krajeva svjeta, privukao je veliku pažnju među budućim stručnjacima u oblasti medicine.

Podatak da je mjesec dana prije početka kongresa registrirano 250 sudionika iz 17 zemalja Europe, Azije i Afrike, potvrđuje da su organizatori već sada uspjeli u svojoj namjeri, a to je da naprave znanstveni skup koji će privući pažnju daleko van granica ovog dijela Europe.

„MediCon 2015.“ je projekt pokrenut s ciljem da pruži studentima i mladim doktorima priliku da se okušaju u pisanju i prezentaciji znanstvenih i znanstveno-istraživačkih radova. Pored stjecanja kompetencija i znanja vezanih za oblast njihovog (bio)medicinskog israživanja, studenti i mladi doktori će imati priliku da razmjene kontakte i da sklope prijateljstva sa mnogim prominentnim stručnjacima i kolegama, vezanim za blisku oblast.
 

Dio “MediCon-a 2015.” će kroz sudjelovanje u kongresnim programima biti i svih šest medicinskih fakulteta u BiH iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Banja Luke i naravno Tuzle.

-Prijatno smo iznenađeni velikim zanimanjem sudionika kojima ćemo ponuditi zaista kvalitetne sadržaje. Imat ćemo više od pet plenarnih predavača, šest punih studentskih sesija, tri radionice i brojne sadržaje koji će u ta tri dana biti prezentirani na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Obećavamo i lijepo druženje i vjerujemo da će svi sudionici prije svega ponijeti lijepa iskustva iz našeg grada, univerziteta i fakulteta – istaknuo je Emir Bećirović, predsjednik Organizacijskog odbora “MediCon-a”.

Do početka kongresa Organizacijski odbor će prije svega vrijedno raditi na kreiranju knjige sažetaka radova, zatim izradi trećeg broja časopisa “PULSUS” koji će biti prezentiran na otvaranju kongresa, te traženju donatora uz čiju pomoć bi trebao biti realiziran i financijski plan kongresa.

Studenti i mladi doktori koji budu aktivno sudjelovali na kongresu, bit će u konkurenciji za najbolju usmenu prezentaciju i najbolji poster, a oni koje Naučni odbor ocijeni kao najbolje, organizatori će i nagraditi.

Pokrovitelj kongresa je Univerzitet u Tuzli, a podršku projektu dali su Liječnička komora Tuzlanske županije, Univerzitetsko klinički centar Tuzla, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanske županije, Unija studenata Univerziteta u Tuzli, te drugi prijatelji događaja.

Stručni dio skupa "MediCon 2015." bit će održan na Medicinskom fakultetu  Univerziteta u Tuzli. 

Više informacija o događaju se može naći na web stranici: http://medicon.us-medicus.ba/.

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli „MEDICUS“.