Podijeli članak

Najmanje pet osoba službeno je poginulo u poplavama u južnoj francuskoj pokrajini Aude, nakon što je u samo nekoliko sati tijekom noći pala količina kiše dostatna za nekoliko mjeseci, izjavio je lokalni dužnosnik u ponedjeljak.

Dužnosnik Alan Thirion za BFM TV rekao je da su helikopteri za spašavanje bili su u pripremi dok se vrijeme nije smirilo kako bi mogli započeti s operacijama spašavanja.

"Ljudi su zarobljeni na krovovima. Morat ćemo koristiti letjelice kako bismo ih evakuirali jer ih zbog razine vode i struja nismo u mogućnosti doseći brodovima. Previše je opasno", rekao je Thirion.

I dok je službena brojka poginulih još uvijek 5, neki mediji, između ostalog ruski RT i Guardian, nagađaju i kako je smrtno stradalo između 13 i 19 osoba.

Među najteže pogođenim područjima su sela Conques-sur-Orbiel i Villardonnel, gdje je razina vode dosegla prozore prvog kata nekih kuća.

Poplave su udarile bez upozorenja. Najmanje jednu žrtvu odnijela je bujica vode dok je spavala, dodao je Thirion.

Očekuje se kako će razina vode nastaviti rasti u ponedjeljak zbog kiše koja će padati sve do kasnih jutarnjih sati. Lokalne škole su zatvorene i stanovnici su upućeni da ostanu kod kuće.

Obilne kiše nisu neobična pojava u Francuskoj u ovo doba godine no meteorolozi navode kako je iznimno toplo more duž južne francuske obale moguć uzrok još obilnijih kiša.

Prema podacima državnog hidrometeorološkog zavoda, ova je godina najtoplija zabilježena u Francuskoj od 1900., piše Vijesti.hr